Historicky první české multikino zavírá. Diváci o Galaxii na pražských Hájích nemají zájem

Končí historicky první multikino v České republice – Galaxie v pražské čtvrti Háje. Společnost Cinema City se rozhodla sály po čtyřiadvaceti letech provozu zavřít kvůli nízké návštěvnosti, diváci totiž dávají přednost takzvanému megaplexu na nedalekém Chodově. Poslední projekce se uskuteční ve středu večer.

Galaxie byla prvním multikinem, které v České republice začalo promítat, a to v roce 1996. Filmy tehdy diváci mohli vidět v osmi sálech s jedenácti sty sedadly. Za první víkend tehdy kino navštívilo přes devět tisíc diváků. Později pak přibyl další sál.

Posledními snímky, které mohou diváci na jihu Prahy vidět, jsou filmy Zlatokopky a Nabarvené ptáče od 21 hodin. „Důvodem, proč toto multikino zavíráme, je kino na Chodově. Galaxii kvůli němu navštěvuje málo lidí,“ vysvětlil ředitel společnosti Cinema City Oldřich Kubišta.

Kina přitom navštěvuje každý rok víc lidí. Vloni to bylo 16,3 milionu diváků a tržby dosáhly 2,2 miliardy korun, oproti roku 2017 přibylo víc než milion návštěvníků a tržby stouply o 200 milionů korun. Státní fond kinematografie očekává, že návštěvnost a tržby nadále porostou a že letošní rok bude rekordní.