Filmová upoutávka týdne: Vesmír dokáže pohltit. Zamotá hlavu i Portmanové jako astronautce

Na filmové přehlídce v Torontu uvedou řadu očekávaných novinek, vedle tvorby už renomovaných filmařů se s celovečerním debutem představí Noah Hawley, který se zatím proslavil v televizním prostředí se seriály Legion a Fargo. Do hlavní role jeho „nadpozemského“ filmu o astronautech Lucy in the Sky získal Natalii Portmanovou.

Po dlouhé misi na oběžné dráze se astronautka Lucy Cola vrací na Zemi. Zjišťuje, že ji pohlcující zážitek z vesmíru, který jí dal odstup od vlastního života, změnil. Zpátky doma se najednou cítí drobná a její pouto k realitě se rozpadá. Přestože má manžela, začne si dokonce s kolegou Markem, ale celou věc zkomplikuje, když zjistí, že Mark udržuje vztah ještě s další ženou.

Režisér Noah Hawley v rozhovoru pro web Collider při popisu filmu použil označení magický realismus a upoutávka potvrzuje, že nestvořil zcela přímočarý snímek. Podobně jako při práci na sci-fi seriálu Legion ocenil, že se mohl zabývat subjektivní perspektivou. Chtěl diváka co nejvíce přiblížit myšlenkám hlavní postavy.

„Snímek zkoumá psychologický úpadek Lucy takovým způsobem, aby ji publikum mohlo pochopit a zůstat s ní po celou dobu, aniž by ji odsoudilo. Dělá chyby, ale to je přece lidské,“ přiblížil Hawley.

Jon Hamm a Natalie Portmanová ve filmu Lucy in the Sky
Zdroj: Facebook Lucy in the Sky

Blízko realitě

Zápletka přitom nepochází čistě z fantazie filmařů, volně vychází ze skutečného příběhu bývalé americké astronautky Lisy Nowakové. Ta se v roce 2006 zúčastnila vesmírné mise raketoplánu Discovery, následný incident, kvůli kterému byla obviněna hned z několika trestných činů, jí zařídil vyhazov z vesmírné agentury.

Hlavní roli si ve filmu Lucy in the Sky zahrála Natalie Portmanová, jejího manžela ztvárnil Dan Stevens, kterého si Hawley přivedl ze seriálu Legion a který je divákům znám hlavně díky Panství Downton. Milence Lucy pak hraje Jon Hamm, kterému ocenění přinesl zase jiný seriál, a to Šílenci z Manhattanu. Kromě Portmanové se pak ve filmu představí ještě jedna oscarová herečka, a to Ellen Burstynová.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů

Britský režisér Tom Harper se také vydal k nebesům, až na oběžnou dráhu to ale protagonisté jeho filmu The Aeronauts (Vzduchoplavci) nedotáhli. Příběh založený na skutečných událostech sleduje pilotku Amelii Wrenovou v podání Felicity Jonesové a vědce Jamese Glaishera, kterého hraje Eddie Redmayne, jak se v roce 1862 vydávají na výpravu v horkovzdušném balonu.