Filmová upoutávka týdne: Na Panství Downton hostí královskou návštěvu

Populární historický seriál Panství Downton z produkce britské televize ITV sice v roce 2015 skončil po šesti sériích, ale osudy rodu Crawleyů a jejich služebnictva se ještě zcela neuzavřely, jak naznačuje jejich filmový dovětek. V Česku je premiéra naplánována na 12. září.

Televizní diváci se s hraběcí rodinou obývající panství Downton rozloučili o vánočních svátcích roku 1926. Film se v čase neposouvá nijak daleko, zůstává v roce 1927, a jak to vypadá z upoutávky, ústředním motivem se stává chystaná návštěva z Buckinghamského paláce – do panství Downton má zavítat sám král Jiří V. s chotí Marií. Začínají se tedy velké přípravy, do služby je zpět povolána i bývalá hlava služebnictva, majordom Carson, který předtím odešel na odpočinek.

Film Panství Downton
Zdroj: CinemArt

Panství Downton si získalo mnoho fanoušků nejen v rodné Británii, ale i po světě včetně Česka. Seriál nabídl pohled do života šlechtické rodiny ve vztahu k měnící se společnosti začátku dvacátého století. Důležitou a nedílnou součástí děje tak byl i personál – od lidí v kuchyni po komorníky. Obzvláště první dvě série hodně těžily ze zasazení do éry první světové války, která přinesla zlom i pro svět elit.

Tvůrcům se podařilo pro nový film sehnat téměř všechny herce, kteří tvořili jádro seriálu. Například jako hrabě a hraběnka z Granthamu se vrací Hugh Bonneville a Elizabeth McGovernová, jejich dcery Mary a Edith si znovu zahrály Michelle Dockeryová a Laura Carmichaelová. Stejné zůstává i obsazení u stolu pro služebnictvo.

Film Panství Downton
Zdroj: CinemArt

„Jedna věc je, když máte k dispozici deset nebo jedenáct hodin v televizním vysílání, a něco jiného je, když děláte dvouhodinový film. Museli jsme se držet zkrátka, abychom se zaměřili na ty opravdu ústřední postavy,“ poznamenal výkonný producent Gareth Neame v rozhovoru s týdeníkem Entertainment Weekly.

Tvůrce seriálu Julian Fellowes říká, že byl z filmového formátu stejně tak nadšený jako vystrašený. „Ve filmu musíte vyřešit každý příběh a každá postava musí mít svůj příběh. Takže to byla docela matematická výzva, jak to všechno zařídit, aby to pracovalo ve prospěch snímku,“ přiblížil.

Filmový návrat Maggie Smithové

Vyškrtnutí se vyhnula matka hraběte z Granthamu, která proslula konzervativním přístupem doprovázeným uštěpačností. Opětovně ji ztvárnila legendární anglická herečka Maggie Smithová, kterou publikum zná také jako profesorku McGonagallovou z Harryho Pottera. Držitelce několika Oscarů vyneslo ocenění i Panství Downton, a to na Zlatých glóbech.

Film Panství Downton
Zdroj: CinemArt

Na plátně se přitom s tímto filmovým pokračováním seriálu objeví čtyřiaosmdesátiletá herečka po delší době, naposledy ji diváci viděli v roce 2015 ve snímcích Dáma v dodávce a Druhý báječný hotel Marigold. V hereckém důchodu ale nezůstává, jak ukazuje její letošní angažmá v divadelní hře A German Life, stominutovém představení, kde figuruje jenom ona sama.

Na druhé straně třeba u Lily Jamesové, které se s Panstvím Downton rozjela kariéra, tvůrci i kvůli hereččině vytížení její postavu do děje nevpasovali. Nicméně našlo se místo i pro nová jména, mezi nimi vyčnívá Imelda Stauntonová, další výrazná britská herečka, kterou svět zná i díky Harrym Potterovi, kde v pátém díle ztvárnila krutou profesorku Dolores Umbridgeovou. V tomto případě se vtělila do postavy lady Bagshawové.