Připravit ke startu, pozor, teď. Filmový Zátopek vyráží na hlavní trať, závodit bude i Za Lužánkami

Když nemůžeš, tak přidej. Emil Zátopek poběží na filmových plátnech (zdroj: ČT24)

Režisér David Ondříček pokračuje v natáčení filmu Zátopek. Po jarních předtáčkách se rozbíhá hlavní část filmového příběhu o legendárním československém běžci. Filmaře mimo jiné čeká rekonstrukce dvou Zátopkových olympijských běhů. Na plátně slavného běžce ztvární Václav Neužil. V roli Zátopkovy ženy se objeví Marta Issová.

Natáčení je plánováno na několik etap až do poloviny prosince. Filmuje se v několika atletických areálech, například v pražských Riegrových sadech. Štáb se mimo jiné vypraví i na brněnský stadion Za Lužánkami. Zchátralá lokalita poslouží jako „dublér“ pro olympijské stadiony v Londýně a Helsinkách. 

„Bylo třeba vykácet nálety a vyčistit tribuny, na nichž rostly i stromy, dále kompletní rekultivace trávníku a povrchu, to znamená vybagrování a odvoz 1721 tun zeminy, vysetí nového trávníku, nivelace povrchu, vytyčení běžeckého oválu nebo vytyčení sportovišť,“ popisuje některé nutné úpravy producentka Daria Špačková. Provedené změny s filmaři nezmizí, město Brno je chce následně využít pro veřejnost.

Proměna stadionu Za Lužánkami pro natáčení filmu Zátopek
Zdroj: Lucky Man Films

Filmový příběh začínají tvůrci vyprávět v roce 1968. Sportovní i soukromý život Emila Zátopka se retrospektivně odvíjí z jeho rozhovoru s australským atletem Ronem Clarkem.

„Je to téměř klasický příběh outsidera a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, zarputilého a nezlomného, který se stal legendou. Osamělého přemýšlivého běžce, a zároveň veselého mluvky, který touží po obdivu. Atleta s obrovskou touhou porazit své soupeře a pak jim láskyplně věnovat zlatou medaili,“ přibližuje svůj pohled na Zátopka David Ondříček.

Na scénáři spolupracoval s Alicí Nellis a Janem P. Muchowem, který zároveň ke snímku (společně s Beatou Hlavenkovou) skládá hudbu. Podle kreativní producentky ČT Heleny Uldrichové se scenáristům podařilo vytvořit plastický portrét slavného atleta.

Zátopek je divácky vstřícný film navzdory tomu, že se nevyhýbá nepříjemným tématům a nezjednodušuje. Domnívám se, že osloví jak ty, kteří chtějí být hrdí na slavného olympijského vítěze, tak ty, jež zajímá politické a vztahové pozadí jeho úspěchů.
Helena Uldrichová
kreativní producentka ČT

Zesílit lýtka

Představitel titulní role Václav Neužil musel projít náročnou sportovní přípravou, podobně jako Martha Issová, kterou čekaly tréninky hodu oštěpem. Neužil se navíc musel podrobit i výrazné proměně, aby se svému atletickému předobrazu co nejvíce přiblížil, maskéři mu například vytvořili umělé „kouty“ a upravovali tvar uší.

Podle Ondříčka je klíčové, aby diváci uvěřili, že se Václav Neužil stal Emilem Zátopkem. Napomáhají tomu i rady od běžcovy manželky Dany Zátopkové. „Její první reakce byla, že musí zesílit lýtka,“ prozradil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Co se týče lýtek, myslím, že bude Dana Zátopková spokojená,“ reaguje režisér.  

Film vzniká v produkci Davida Ondříčka a Kryštofa Muchy ve společnosti Lucky Man Films, jedním z koproducentů je Česká televize. Do kin by měl Zátopek doběhnout v srpnu roku 2020.