Ve skříni lze řešit existenční i existenciální krizi

Ve skříni lze řešit existenční i existenciální krizi (zdroj: ČT24)

Po nešťastném vztahu se vrací z ciziny domů, ale nemá kde žít. A tak se zabydlí ve skříni v činžákovém vnitrobloku. Bytovou i životní krizi tímto způsobem řeší hlavní hrdinka originálního románu Terezy Semotamové.

Bezejmenná hrdinka uprostřed rozparcelovaného světa hledá tichý kout. Skříň se jí stane útočištěm, protože opravdu doma se necítí nikde a najít byt je stále složitější. „Musela by se podrobit tomu, že půjde s padesáti lidmi na prohlídku bytu, bude pozorována, jestli je dostatečně solventní, nebo ne, což když se odněkud odstěhujete a ještě nevíte, jak to dál bude, nebo i když máte dobrou práci, je hodně složitý,“ popisuje situaci hrdinky Tereza Semotamová. 

Ve skříni dívka přemýšlí o životě i tom, jak svůj provizorní příbytek zabezpečit na zimu. Životem ve skříni vytěsňuje minulost spojenou s nešťastným vztahem, ale i nutkání svěřit se svým blízkým. „Za celou knihu to řekne jen jednomu člověku, ale ten ji nebere vážně. On si myslí, že ‚skříň‘ je část Prahy, protože je z Brna,“ prozradila autorka.

Dosud se literárním provozem zabývala jako publicistka, první samostatnou knihou Ve skříni do něj vstupuje jako všímavá autorka s velkým smyslem pro humor. Vypravěčce její prvotiny, i přes ne právě ideální životní situaci, nechybí nadhled a schopnost trefně glosovat svět kolem sebe.