Domácí úkol: Bohumil Hrabal

Praha - Tvorbou spisovatele Bohumila Hrabala se inspiruje expozice na Staroměstské radnici. Své práce vystavují Jiří Anderle, Adolf Born, Boris Jirků, David Vávra, Michael Rittstein, Miroslav Jiránek, Josef Blecha nebo Martin Němec. Výstava se koná u příležitosti 100. výročí Hrabalova narození, které oslavíme 28. března.

Výstava na Staroměstské radnici má pokračování v Galerii La Femme. „Bohumila Hrabala si nejlépe připomeneme nejen jeho dílem, ale i tím, jak a čím inspiroval i ovlivnil tvorbu našich předních malířů a sochařů,“ uvedl Miroslav Lipina, majitel galerie. Výstava na téma Hrabal je nejnovější částí cyklu Domácí úkoly Galerie La Femme (stránky zde).

Domácí úkoly dávají českým a slovenským umělcům zadání na jednotné téma. Prvním úkolem bylo v roce 2000 téma Žena a fotografie, dalším námětem byl třeba slavný obraz Edouarda Maneta Snídaně v trávě. Později se galerista ve shodě s názvem galerie zaměřil na témata Žena a automobil, Avignonské slečny, Žena v zajetí techniky nebo Žena a zvíře.

Letošní arcikulaté hrabalovské výročí připomene množství akcí. Několik institucí, především spojených s Nymburkem, kde Hrabal léta žil, již založilo k výročí webovou stránku. Památník národního písemnictví a Ústav pro českou literaturu pořádají mezinárodní vědeckou konferenci pod názvem Obrazy, ze kterých žiji (stránky zde).

V Mladé frontě vyjde sedmisvazkový výbor z Hrabalova díla, který má přinést všechny zásadní texty. Každý svazek bude obsahovat také komentáře k jednotlivým dílům a poznámkový aparát. Pomyslně se touto edicí řeší debata, která se mezi odborníky a nakladateli vede o tom, zda má znovu vyjít kritické vydání Hrabalových sebraných spisů.

Také ČT24 se bude storočí Bohumila Hrabala pečlivě věnovat.

Vydáno pod