Filmová upoutávka týdne: Christian Bale jako viceprezident USA Cheney. V politické satiře je k nepoznání

Nedávnou minulost nejvyšší americké politiky brzy připomene komediální drama nazvané Vice. Přiblíží život Dicka Cheneyho, který zastával post viceprezidenta za vlády George W. Bushe. Cheneyho ve filmu ztvární Christian Bale, který kvůli roli prošel výraznou fyzickou proměnou.

Dick Cheney pracoval už v sedmdesátých letech pro prezidenta Richarda Nixona a za jeho nástupce Geralda Forda byl nejmladším personálním šéfem Bílého domu. Osmdesátá léta pak strávil ve Sněmovně reprezentantů, kde proslul jako zastánce ultrakonzervativních postojů.

Do vlády ho poprvé přivedl George Bush starší, v letech 1989 až 1993 mu dělal ministra obrany. Druhou polovinu devadesátých let působil v soukromém sektoru – v naftařské firmě Halliburton. Zpět do politiky ho získal Bushův syn, který se stal prezidentem v roce 2001 a Cheneyho přivedl na post viceprezidenta. Společně se udrželi dvě volební období.

Dick Cheney a George W. Bush na fotce z roku 2008
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Jako druhý nejmocnější muž ve státě byl Cheney považován za „šedou eminenci“ v pozadí mnoha klíčových rozhodnutí. Podle odpůrců byl například právě on jedním z hlavních iniciátorů války v Iráku, která začala na jaře roku 2003.

Od prostých komedií k chytřejší satiře

Se štiplavým komediálním nadhledem se na jeho působení v politice a hlavně za éry Bushe mladšího podívá nový snímek režiséra a scenáristy Adama McKaye. Ten byl ještě donedávna spojován s obyčejnými komediálními filmy Willa Ferrella. V roce 2004 debutoval Zprávařem: Příběhem Rona Burgundyho a společně natočili třeba ještě snímky Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec, Bratři z donucení nebo Benga v záloze.

Změna nastala s jeho posledním filmem, Sázkou na nejistotu, který byl adaptací knihy Michaela Lewise, jež se snažila nabídnout jiný pohled do zákulisí poslední finanční krize. Vtipný a přitom inteligentní film slavil úspěch – McKayovi vynesl oscarovou nominaci za režii a sošku si odnesl za podíl na scénáři.

Váha na houpačce

Snímek Vice by mohl v této tradici pokračovat. Po ocenění by ale mohli pokukovat i někteří z herců, kteří se ujali rolí dobře známých osobností. Nejvíc zvědavosti budí Christian Bale, herec známý tím, že kvůli postavám dokáže extrémně snižovat a zvyšovat svou tělesnou váhu.

V roce 2004 měl premiéru snímek Mechanik, v němž ztvárnil dělníka trpícího nespavostí, jenž je kost a kůže. Kvůli úloze zhubl Bale skoro třicet kilogramů. Už o rok později šel ale do kin Batman začíná, kde si zahrál titulní komiksovou postavu. To zase musel naopak zesílit.

Pak však nastoupila další dieta, když natáčel snímek Temný úsvit z doby války ve Vietnamu. A jelikož se následně Bale vrátil k postavě Batmana, musel pochopitelně s váhou zase zamířit nahoru.

Christian Bale
Zdroj: Mark Blinch/Reuters

S McKayem pracoval už na Sázce na nejistotu. Postava, kterou tam ztvárnil, naštěstí měla normální váhu (na druhou stranu měla skleněné oko). Ovšem v případě filmu Vice, kde hraje korpulentního Dicka Cheneyho, to bylo jiné. Nabral necelých dvacet kilogramů, oholil si hlavu a vybělil obočí. Reálnému předobrazu se pak snažili přiblížit i Steve Carell, který získal roli Donalda Rumsfelda, Bushova ministra obrany, a Sam Rockwell, který se vtělil do samotného amerického prezidenta.

Není to poprvé, co je terčem filmařů Bushova administrativa. Už před deseti lety vznikl například snímek W. od režiséra Olivera Stonea. Šéfa Bílého domu v něm tehdy ztvárnil Josh Brolin, viceprezidenta Cheneyho pak Richard Dreyfuss. Diváci brzy budou moct porovnat, kdo přináší věrohodnější ztvárnění.