Ty krávo! Bella Mia!

Praha - Film Bella Mia je důkazem toho, že dobré filmy vznikají nenápadně. Bez velkého humbuku a zbytečně okázalých gest přichází do kin snímek Martina Duby, který má silný potenciál překvapit, naštěstí příjemně. Příběhu krav, které před nucenou porážkou utekly do lesa, kde se jim podařilo nějaký čas skrývat, nikdo z oslovených případných koproducentů nevěřil a bylo by škoda, kdyby tomu bylo i u filmových diváků.

Duba, který do scénáře převedl filmovou povídku Marka Epsteina, kterou ovšem Epstein napsal zase na základě výprění Martina Duby, koproducenty sháněl opravdu těžce, až se látky ujala produkční společnost Bio Illusion, která na pitching fóru v Cotbusu navázala spolupráci s polským koproducentem Magellan. Nejen za jejich odvahu by si film zasloužil úspěch. Obsahuje totiž vše, co může diváky oslovit. Napětí, zvířata, děti (tedy spíše adolescenty), boj dobra se zlem, krásnou přírodu a dojemné scény i kýžený happyend. Dobrý výsledek ještě podpořily výborná kamera, nosná hudba polského Józefa Skrzeka (skupina SBB) a slušné herecké výkony.

Martin Duba sledoval příběh stáda, které uteklo před porážkou a nejméně 3 roky přežívalo ve volné přírodě (dodnes možná potomci tohoto stáda ve volné přírodě žijí), a stvořil silný a dobrodružný příběh, který je především o lásce. Duba, který byl zároveň režisérem i kameramanem snímku, svým citlivým, neupovídaným scénářem podtrhl linku, která vypráví o touze po svobodě a potřebě sounáležitosti. Navíc jeho práce se zvířaty, o kterých se příliš často nehovoří jako o inteligentních, je skutečně obdivuhodná.

„Poznal jsem, že krávy jsou chytrá zvířata. Při jejich režírování jsem se především snažil, aby je to bavilo a to se mi celkem dařilo. Z reakcí prvních diváků věřím tomu, že se mi podařilo docílit toho, že z plátna je zřejmé, co si ty krávy myslí. Je pravda, že nejvíc práce mi dalo, docílit toho, aby mluvily,“ prohlásil s humorem a pocitem dobrého výsledku Duba.

Herec Petr Rajchert, který v postavě krutého myslivce Hádka, podal jeden z nejlepších hereckých výkonů ve filmu, k režisérovu přístupu k natáčení dodává: „V podstatě mu bylo jedno, koho z herců obsadí, hlavní bylo, aby měl dostatečnou fyzičku, protože nahánět ty krávy po lese, z kopce do kopce a chytat je, když se rozhodly, že chtějí zrovna někam jinam, bylo fakt náročné.“

Bella Mia - Česko/Polsko (2013), režie, scénář, kamera: Martin Duba
Zdroj: Jana Labrová Rabenhauptová/CinemArt

Film vznikal skoro dva roky a obsahuje čtyři roční období. Jak podotkl producent Miloslav Šmídmajer, natočení takového filmu předpokládalo nesmírnou náročnost a snad proto se toho každý zalekl, to co jeho samotného přesvědčilo, byla, kromě dobrého scénáře, především zarputilost Martina Duby. „Byl to jeho vysněný projekt, který připravoval řadu let, a tak jsem mu chtěl pomoct.“

Přesto si je vědom toho, že s prosazením se ve filmové distribuci to nebude Bella Mia mít lehké. „Má sice šanci oslovit publikum, jež vyhledává méně obvyklá témata, filmy o zvířatech a přírodě, ale na druhou stranu se podívejme, které filmy měly letos větší návštěvnost? Animáky, velké americké trháky (a ještě jen některé) a Babovřesky. Přesto doufám, že kdo chce zase vidět úplně jiný český film, než jaké se točily poslední desetiletí, a dokonce ambiciózní film, který straní svobodě, nenechá si ho ujít. A jsem přesvědčen, že zejména ženám se bude líbit. 'Nikdy se mi nestalo, že bych plakala už u traileru, u Bella Mia to bylo poprvé', napsala jedna paní na facebook filmu – to je slibné… ale přitom musím zdůraznit, že nejde o smutný film, naopak – je tam řada komických scén a smutek i humor jsou tu vyvážené,“ láká do kina producent.

Jeho slova si zaslouží podtrhnout. Bylo by vskutku škoda, kdyby tento film měl jen tak prošumět. Přináší totiž plnohodnotný divácký zážitek. Nedůvěřivý návštěvník, který si může zpočátku říkat, na jakou kravinu (doslova) jsem to zašel, se náhle přistihne při tom, že jde s příběhem, fandí kravám, přeje si, aby přežily, a dojímá ho, když tomu tak není. Nenávidí Hádka a s potěchou si doslova bahní v závěrečných utěšených scénách, kdy trocha té lehce nadsazené filmařské licence vůbec, ale vůbec, nevadí.

Bella Mia - Režie: Martin Duba, scénář: Martin Duba podle povídky Marka Epsteina. Kamera: Martin Duba. Hudba: Józef Skrzek (skupina SBB). Hrají: Petr Forman, Igor Orozovič, Zuzana Norisová, Anna Fialová, Lukáš Kůrka, Petr Rajchert, David Bonaventura, Břetislav Rychlík.

Vydáno pod