Na novém festivalu seriálů se potkává český Most! se severským Mostem

Úvodní projekce festivalu zaplnila brněnské kino Scala (zdroj: ČT24)

V Brně odstartoval pilotní ročník festivalu televizních a on-line seriálů s názvem Serial Killer. První akci tohoto typu ve střední a východní Evropě zahájila projekce prvních dvou dílů nového seriálu Most!, který vznikl v produkci České televize. Promítání sledoval plný sál kina Scala, ve kterém se společně s divadlem Bolka Polívky a divadlem Husa na provázku, festival až do 5. května koná.

Nový festival Serial Killer je mezinárodní soutěžní přehlídkou zaměřenou na televizní a webové seriály ze střední a východní Evropy a představí aktuální trendy v západoevropské televizní produkci. „Přesvědčit lidi, že i televize dělá věci, které si zaslouží velké plátno, je samozřejmě těžké,“ řekla o poslání nové přehlídky její zakladatelka Kamila Zlatušková.

Festival zahájila ve středu večer premiérová projekce prvních dvou z celkem šesti dílů očekávaného českého seriálu Most!. Scenárista Petr Kolečko a režisér Jan Prušinovský, tvůrci Okresního přeboru a Trpaslíka, se tentokrát pustili do satirické zpovědi o svérázném severočeském městě.

„Je o takový partičce z legendární mostecké hospody Severka. Jeden z nich – Luděk Říha – je nenapravitelný lenoch, takový trochu arogantní,“ přiblížil Prušinovský seriálovou roli, kterou ztvárnil herec Martin Hoffman známý právě ze seriálu Trpaslík.

Kromě známých tváří tvůrci nového satirického seriálu oslovili i ty doposud neznámé. „Hodně mě bavilo natáčet s neherci, měl jsem jich hodně přímo z Mostu, protože se to hodně týká romského etnika. Takže téma Češi a Romové. Ta série je hodně o vztazích,“ řekl Prušinovský. Kdy se seriál objeví i ve vysílání, Česká televize teprve oznámí.

Představí se seriálové Dánsko

Kromě českých kousků festival představí i vybraná díla z mezinárodní produkce. V programu diváci najdou tituly z Netflixu nebo HBO. Pouze v Brně třeba bude k vidění desetidílné estonské drama Banka.

Vedle toho se chce festival každoročně komplexněji zaměřit na jednu zemi. Pilotní ročník cílí na Dánsko, takže je připravena kultovní klasika – seriál Království Larse von Triera nebo cenami ověnčené rodinné drama Dědictví. Ale také nová švédsko-dánská série mezinárodního hitu Most.

Centrum Brna v průběhu konání akce zdobí červené trsy balónků poukazujících na místa konání, bohatý je i doprovodný program. Kuriozitou je pokus o rekordní nejdelší řetězové zírání na portrét Davida Lynche.

Festival Serial Killer potrvá do soboty, kdy pořadatelé udělí dvě festivalové ceny za nejlepší televizní a on-line seriál ve střední a východní Evropě.