Hlavní hvězdou Colours bude Pharrell Williams s N.E.R.D. Probudila je americká realita

Festival Colours of Ostrava ohlašuje další hosty. Hlavní hvězdou mezi nimi je zpěvák a producent Pharrell Williams, jenž dorazí s kapelou N.E.R.D. Aktivizaci skupiny po sedmileté hybernaci vyvolala mimo jiné americká politická realita. Do Ostravy dále dorazí DJ a producent Kygo i skupina buskerů z newyorského metra Lucky Chops. Colours nabídnou také široký výběr africké hudby nebo nový projekt kapely Kafka Band.

Pharrell Williams se svými spoluhráči Chadem Hugem a Shayem Haleym diváky roztančí výbušnou kombinací hip hopu, funky, rocku, R&B a elektroniky. „Kapela N.E.R.D zahraje v Česku poprvé, a rozšíří tak seznam letošních domácích premiér, který zahrnuje například Jessie J, Grace Jonesovou, London Grammar, Ziggyho Marleyho nebo Calexico,“ láká návštěvníky ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Skupinu N.E.R.D založil Williams se spolužákem Chadem v roce 1999, kdy se k nim přidal Shay Haley. A zatímco pod hlavičkou produkčního dua The Neptunes skládali jeden hit za druhým, s N.E.R.D tíhli ke složitější, alternativnější hudbě. Spolupracovali například s Kanye Westem, Linkin Park nebo Gorillaz. Do roku 2010 vydali čtyři alba.

Po sedmileté hybernaci N.E.R.D k další tvrobě probudila americká politická realita, stoupající rasové násilí a potřeba se k tomu vyjádřit. „Nevím, zda jste viděli zprávy nebo kdo vládne mé zemi, ale je to zatraceně špatná TV show. Nikdy jsem za svůj život neviděl takové zoufalství,“ vysvětlil překvapivý loňský návrat tria v The Guardian Pharrell Williams.

Aktuální slbum No One Ever Really Dies zaujalo nejen nekompromisním zvukovým a textovým vyzněním, ale překvapilo také počtem hostujících hvězd, které na jeho manifestační dikci přistoupily: André 3000, M.I.A., Gucci Mane, Wale, Ed Sheeran, Kendrick Lamar a singl Lemon pak korunuje hlasem Rihanna. „Tohle není hudba, tohle je hnutí,“ říká Williams.

Williams, který se kromě hudby věnuje také módě a designu, produkoval mnoho globálně úspěšných nahrávek, prodal přes milion alb, získal jedenáct Grammy (a desítky nominací) a několikrát byl nominován i na filmového Oscara. Napsal světové hity pro sebe i Daft Punk, Jay-Z, Britney Spears, Justina Timberlaka, Snoop Dogga a další. Od roku 2014 mu také patří hvězda na hollywoodském Chodníku slávy.

Domácí hvězdou festivalu bude kapela Kafka Band, která v Ostravě uvede českou premiéru scénického koncertu Amerika podle nedokončeného románu Franze Kafky. Po Zámku jde o druhý Kafkův román, který kapela převedla do hudební podoby. „Amerika je román o americkém snu naruby,“ říká spisovatel a zpěvák Jaroslav Rudiš.

Na Colours dále dorazí norský DJ a úspěšný producent Kygo nebo skupina buskerů z newyorského metra Lucky Chops. Festival letos nabídne také široký výběr africké hudby. Vystoupí například zpěvačka, bubenice a tanečnice Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny, senegalský zpěvák Cheikh Lô, malijské akustické Trio Da Kali nebo malijská zpěvačka Oumou Sangaré. Přijede i senegalský zpěvák a raper Faada Freddy.

Na multižánrové přehlídce také vystoupí už dříve oznámení Kaleo, Joss Stoneová, London Grammar, George Ezra, Ziggy Marley, Aurora, Cigarettes After Sex, Jon Hopkins, Slaves. Festival se uskuteční v industriálním prostředí Dolních Vítkovic od 18. do 21. července.

Na podzim 2017 se ostravské Colours dostaly do desítky nejlepších největších festivalů v anketě European Festival Awards.