Colours of Ostrava přivítají britskou soulovou hvězdu. Zpěvačku Joss Stoneovou

Britská soulová zpěvačka Joss Stoneová, která prodala více než čtrnáct milionů alb, vystoupí v létě na festivalu Colours of Ostrava. Pořadatelé oznámili také účast zpěvačky Oumou Sangaréové z Mali a zpěvačky skupiny Gossip Beth Dittové. Informoval o tom mluvčí přehlídky Jiří Sedlák.

„Kromě toho, že všechny tři vládnou výjimečnými hlasy, mají společné to, že se výrazně angažují ve společenských otázkách,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová. Oumou Sangaréová bojuje za práva afrických žen, Joss Stoneová spolupracuje s různými charitami a objíždí dvě stě zemí světa kvůli spolupráci s místními hudebníky a Beth Dittová je hlasitou advokátkou práv komunity s menšinovou sexuální orientací.

Joss Stoneová se v sedmnácti letech stala nejmladší hudebnicí nominovanou na Mercury Prize a vítězkou britské hitparády, získala Grammy a dvakrát Brit Awards, prodala přes čtrnáct milionů alb a proměnila se v hvězdu světového formátu – vystupovala s Jamesem Brownem, Gladys Knightovou, Jeffem Beckem, Stevie Wonderem, Ringem Starrem a v rámci formace SuperHeavy s Mickem Jaggerem či Davem Stewartem z Eurythmics.

Oumou Sangaréová podle Sedláka ztělesňuje africkou ženskost, eleganci, rozhodnost i nezávislost. Na novém albu Mogoya otevírá téma stoupajících sebevražd mladých, odrazuje od emigrace a varuje před cílenými fámami a nebezpečnými dezinformacemi.

Zpěvačka Beth Dittová sedmnáct let vládla dancepunkové formaci Gossip. Pro britský Guardian psala poradnu What would Beth Ditto do?, mluvila o sobě bez obalu jako o tlusté a na obálkách magazínů se nechávala fotit nahá. K roli popkulturní ikony jí dopomohla i spolupráce s módními návrháři, modeling a později vlastní kolekce šatů. 

Festival se uskuteční v industriálním prostředí Dolních Vítkovic od 18. do 21. července. Na multižánrové přehlídce také vystoupí už dříve oznámení London Grammar, George Ezra, Ziggy Marley, Aurora, Cigarettes After Sex, Jon Hopkins Live, Jóhann Jóhannsson, Slaves.

Na podzim 2017 se ostravské Colours dostaly do desítky nejlepších největších festivalů v anketě European Festival Awards.