Čarodějka zeměmoří. Zemřela spisovatelka Ursula Le Guinová

Ve věku 88 let v pondělí zemřela americká spisovatelka Ursula Le Guinová. Řada jejích děl vyšla i v češtině, známý je především cyklus příběhů Zeměmoří. Le Guinová byla velmi plodnou autorkou: za více než padesátiletou kariéru napsala přes 20 románů, více než 100 povídek, ale také šest svazků poezie či 13 knížek pro děti a eseje. Patřila k nejuznávanějším světovým autorům žánru fantasy.

Smrt Le Guinové oznámila na Twitteru její rodina. Skonala ve svém domově ve městě Portland v americkém státě Oregon. Příčina úmrtí zatím nebyla stanovena, podle syna Thea se ale zřejmě jednalo o infarkt.

Le Guin agentuře Reuters řekl, že jeho matka měla v poslední době problémy se srdcem, přitom však stále pracovala. „Překvapovala i sebe samu, když ještě před dvěma měsíci psala povídky,“ sdělil.

Pozemské problémy

Ursula Le Guinová se narodila v kalifornském Berkeley v roce 1929 jako Ursula Kroeberová. Ve svých dílech, kde se objevovali draci a čarodějové vedle vesmírných lodí, se Le Guinová zabývala palčivými pozemskými problémy, ať už se jednalo o problémy rasové, genderové či týkající se třídních rozdílů, napsal server BBC News.

„Snažím se vyhýbat beletrii o nefungující městské střední třídě psané v přítomném čase. Z toho důvodu je někdy těžké vytvořit nový příběh,“ citoval spisovatelku server BBC.

V češtině vyšly Le Guinové například sci-fi romány Smrtonosné sny (1994) a Levá ruka tmy (1995) nebo román Čaroděj Zeměmoří a další příběhy z tohoto cyklu, kterých se po celém světě prodaly miliony výtisků a které byly přeloženy do šestnácti jazyků.

Tolkien hledá rovnováhu

„Cyklus Zeměmoří je očividně ovlivněn trilogií Pán prstenů J. R. R. Tolkiena. Místo svaté války mezi dobrem a zlem se ale příběhy Le Guinové soustřeďují na hledání rovnováhy mezi soupeřícími silami,“ napsal list The New York Times. Poselství jejích románů bývá často považováno za levicové a ekologické, sama Le Guinová se hlásila k taoismu a anarchismu.

Její díla chválili čtenáři i kritika, za své romány a povídky obdržela rozmanitá významná ocenění: opakovaně získávala nejprestižnější ceny v oblasti sci-fi a fantasy Hugo a Nebula. Roku 2014 jí byla udělena cena National Book Award za celoživotní přínos americké literatuře.

Americký autor hororových románů Stephen King autorku vyzdvihl jako jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů. „Nebyla jen spisovatelkou sci-fi, byla to literární ikona,“ uvedl v reakci na smrt Ursuly Le Guinové.