Ceny klasické hudby získali Tyrrell, Pešek i Nekoranec

Britský muzikolog a odborník na českou operu John Tyrrell, dirigent Libor Pešek a tenorista Petr Nekoranec patří mezi vítěze ceny klasické hudby Classic Prague Awards za rok 2017. Vedle nominačních kategorií odborná porota vyhlásila také vítěze kategorií soutěžních. Ceny jim byly předány v přímém přenosu České televize. Večer moderoval ředitel České filharmonie David Mareček. Křišťálové trofeje určené předním českým hudebníkům a hudebním tělesům se udělovaly v deseti kategoriích.

Laureátem ceny za celoživotní přínos se stal dirigent Pešek, který od roku 2007 stojí v čele Českého národního symfonického orchestru. V kategorii Talent roku zvítězil mladý tenorista Nekoranec.

Ocenění za propagaci české hudby v zahraničí osobně převzal Tyrrell. „Jen stěží bychom hledali vhodnějšího člověka pro titul mezinárodního ambasadora české hudby v zahraničí. Profesor John Tyrrell zasvětil svou profesní kariéru našim bohatým operním dějinám, především pak dílu Leoše Janáčka. Svými aktivitami i vědeckou prací významně ovlivnil to, jak je česká klasická hudba vnímána ve světě,“ uvedl ředitel soutěže Jiří Besser.

Události v kultuře: Classic Prague Awards 2017 (zdroj: ČT24)

Aplaus pro zesnulého Bělohlávka

Z triumfu v kategorii Sólistický výkon se těšil pianista Ivo Kahánek za své provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 Bohuslava Martinů, který představil na Mezinárodním festivalu Monte Carlo.

Trofej za nejimpozantnější Orchestrální výkon získala Česká filharmonie, která pod vedením loni zesnulého šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka v Rudolfinu zahrála Symfonii č. 5 Gustava Mahlera. Cenu za aplausu vestoje převzala jeho manželka.

Záznam slavnostního vyhlášení Classic Prague Awards 2017 (zdroj: ČT24)

V rámci Komorních výkonů odbornou porotu nejvíce zaujalo spojení harfy a zpěvu v podání Kateřiny Kněžíkové a Kateřiny Englichové. Kategorii Vokální výkon ovládla trojice hudebních těles Sbor Národního divadla, Sbor Státní opery a Kühnův dětský sbor se svým koncertním provedením Faustova prokletí v Národním divadle.

Nahrávku roku vybírala oborová porota, kterou tvořili klavírista a pedagog Ivan Klánský, sopranistka Gabriela Beňačková a houslový virtuóz Václav Hudeček. Autory vítězné nahrávky Bohuslav Martinů: Kompletní dílo pro violoncello a orchestr jsou violoncellista Petr Nouzovský a Plzeňská filharmonie s dirigentem Tomášem Braunerem.

Z netradiční kategorie Crossover vzešlo vítězně hudební seskupení experimentátorů Clarinet Factory a jeho projekt Meadows, který propojuje prvky klasiky s jazzem, elektronikou či folkem.

Vítěz každé soutěžní kategorie kromě křišťálové trofeje od nižborské sklárny Rückl Crystal získal také finanční odměnu 100 000 korun. Ocenění v soutěžní kategorii Soudobá kompozice letos nebylo uděleno, peníze poputují na Nadační fond Magdaleny Kožené.

Vydáno pod