Letní dílna v Lomnici vyrábí zpěv

Letní sborová dílna učí v Lomnici zpěv (zdroj: ČT24)

Na sto padesát zpěváků dorazilo do Lomnice u Tišnova na Brněnsku, kde se koná Letní sborová dílna. Lektoři z Česka i zahraničí učí v desátém ročníku pěveckého workshopu gospel, jazz, pop i současnou klasickou hudbu.

„Šíří se to sborovou šeptandou. Kamarádi berou kamarády, sbormistři členy svých sborů a takhle to funguje,“ říká organizátorka Letní sborové dílny Barbora Pavlišová, že o zájemce nouze není. 

 Workshopy probíhají v Lomnici u Tišnova na třech místech. Například seminář sólového zpěvu najdou účastníci v bývalém pivovaru z roku 1560. Členitá budova se proměnila v galerii a jen podtrhuje atmosféru, kterou si pochvalují jak účastníci, tak lektoři. K nim patří pedagožka Hana Horká, korepetitor Petr Svozílek nebo kontratenor Jan Mikušek. Ze zahraničí se k nim připojil americký gospelový zpěvák Brian Fentress, který své lekce vede v židovské synagoze.

Workshopy začaly v úterý, skončí v neděli. Součástí festivalu jsou ale taky koncerty. To, co se účastníci naučili, předvedou na náměstí v Lomnici v sobotu.