Do Divadla Na zábradlí přivolal AnderSen dětské noční můry

Fantazie mě přivede do blázince, stěžuje si v podtitulu nové hry pražské Divadlo Na zábradlí. Inscenaci AnderSen na téma snění vytvořil režisér Jan Mikulášek a zapojil do ní i dětské můry herců. A i když se v představení objeví Sněhová královna nebo Cínový vojáček, rodinným představením novinka není.

Scénická úvaha nad dětstvím vznikala jako „work in progress“. Pohádkové motivy Na zábradlí doplnili ještě vlastní skládačkou vzpomínek herců na to, jaké to bylo, když byli malí. „Příběhy herců nabírají pohádkový charakter, a naopak Andersenovy příběhy jsou současnější, osobnější,“ doplnil Mikulášek, jak se tyto dvě roviny navzájem ovlivnily. 

Dětské noční můry se díky dospělému odstupu a nadhledu proměnily spíše v zábavné vzpomínky. I tak ale připomínají, že některé zážitky si člověk k sobě připoutá na celý život. „Dětství pro nás není jen prosluněný ráj, kam se rádi vracíme, ale také komplikované období, kdy jsme neuvěřitelně zranitelní a všechno intenzivně prožíváme,“ podotýká režisér. 

Divadlo Na zábradlí se vrací ke snům i nočním můrám z dětství (zdroj: ČT24)

Podobným způsobem vznikly i předchozí inscenace Požitkáři nebo Hamleti. AnderSen je ale nejosobnější výpovědí, jakou současný tým Zábradlí dosud vytvořil. „Tohle představení je pro mě nejniternější, každý z nás odhalil něco navíc, co divák ještě třeba nezná,“ potvrdila Jana Plodková.

Z jejích hereckých kolegů se Na zábradlí vrací do dětství také Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Petr Čtvrtníček nebo Miloslav König. V nejbližších reprízách sedmého a šestnáctého června.