Pritzkerova cena za architekturu: Vítězná trojice spojuje místo a čas

Prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu letos získala trojice architektů ze Španělska. Cena byla udělena v sobotu na slavnostním ceremoniálu v Tokiu. Porota ocenila Rafaela Arandu, Carme Pigemovou a Ramóna Vilaltu za umění zasadit budovy do krajiny a spojovat místo a čas.

Letošní vítěze vyhlásil Tom Pritzker, předseda chicagské Hyattovy nadace, která toto ocenění každoročně uděluje, už v březnu.

Slavnostní ceremonie udělení ceny se však konala až nyní v Tokiu. Aranda, Pigemová a Vilalta působí v katalánském městě Olot a spolupracují od založení své kanceláře v roce 1988.

Španělské trio se podílelo třeba na stavbě střediska umění La Cuisine ve francouzském městě Négrepelisse, Soulagesova muzea ve francouzském městě Rodez, mateřské školy El Petit Comte ve španělském Besalú či komplexu s knihovnou, domovem důchodců a parkem v Barceloně. Kromě Španělska a Francie navrhovali budovy také v Belgii.

Teoretička Radomíra Sedláková o současné architektuře (zdroj: ČT24)

Ocenění, které mnozí označují za Nobelovu cenu za architekturu, obdržely poprvé v historii tři osoby najednou. Do Španělska však putuje už podruhé, v roce 1996 ho získal Rafael Moneo.

Dalšími laureáty ceny založené v roce 1979 jsou například americko-kanadský architekt Frank Gehry, Brazilec Oscar Niemeyer či Brit Norman Foster. Loni ji obdržel Chilan Alejandro Aravena.