Ukázka: Zdeněk Svěrák se zase rozbíhá Po strništi bos

UKÁZKA z filmu Po strništi bos (zdroj: ČT24)

„Připadal jsem si trochu směšně. Dědek klečí v krajině a prosí, aby se mu vrátil chlapecký věk…,“ čte Zdeněk Svěrák ze své knihy Po strništi bos na úvod druhé ukázky ze stejnojmenného filmu, který natáčí jeho syn, režisér Jan Svěrák. Vrací se v něm do otcova dětství během období protektorátu.

„Chtěl jsem, aby se do traileru dostal pocit, jaký jsem měl při čtení tátovy předmluvy ke knížce Po strništi bos,“ přiznal Jan Svěrák. „Popisuje v ní, jak se jako starý muž pokouší vzpomínat na dětství. Je to upřímné, prosté a nesmírně dojemné. Takovou emocí bych rád, aby dýchal i náš film. A trailer je jeho předmluvou.“

Lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás uzavírá tematickou tetralogii společné tvorby Svěrákových o jedné generaci. „Když ty čtyři filmy dáte za sebe, tak můžete na pozadí osudů jednoho hrdiny pozorovat velkou část naší historie ve dvacátém století,“ podotýká režisér. „Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja potom o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří,“ připomněl.

Ondřej Vetchý a Lojzík Gréc
Zdroj: Bioscop

Příběh Po strništi bos se časově posunul před Obecnou školu, děj filmu se odehrává za druhé světové války na venkově, kam je donucena vystěhovat se rodina malého Edy. Ten tu nachází cestu nejen k místní klukovské partě. 

Do hlavních rolí rodičů dětského hrdiny Edy obsadil Jan Svěrák Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého. Edu hraje Alois Grec. Ve filmu se objeví i Zdeněk Svěrák - jako ředitel školy. Premiéra snímku, který vzniká v koprodukci České televize, je naplánována na 17. srpna.