Drahá, vyslyš mé modlitby. V Eurovizi zvítězila portugalská balada

Vítězem písňové soutěže Eurovision Song Contest, jejíž finále se v noci na neděli uskutečnilo v Kyjevě, se stalo poprvé v historii Portugalsko. Subtilní balada Amar Pelos Dois, ve které sedmadvacetiletý Salvador Sobral vyzpívá své vyznání lásky, porazila jedenačtyřicet evropských konkurentů. Česko se do finále neprobojovalo.

Sobralovo vítězství znamená, že Portugalsko bude příští rok pořadatelskou zemí. „Je to vítězství hudby a lidí, kteří dělají muziku, kterou chtějí opravdu něco sdělit,“ řekl Sobral při přebírání trofeje. "Hudba, to nejsou ohňostroje, to jsou pocity. Zkusme to změnit a vrátit se k hudbě, protože právě na tom záleží,“ dodal.

Baladický part mladíka, který přemlouvá svou dívku k opětování lásky, pro Sobrala napsala jeho vlastní sestra a komentátoři upozorňují na to, že ambientní, pomalá a melodicky homogenní píseň, která se místy blíží jazzovému pojetí a zjevně čerpá i z portugalské hudební tradice, zvítězila v záplavě „zářivých popových melodií“.

Druzí Bulhaři

Na druhém místě letošního ročníku Eurovize skončilo Bulharsko zastupované nejmladším účastníkem soutěže, sedmnáctiletým Kristianem Kostovem a jeho baladickou popovou písní Beautiful Mess. Česká zástupkyně Martina Bárta s písní My Turn neuspěla v prvním semifinále.

Podobně jako v předchozích letech vstoupila i do letošního ročníku Eurovize mezinárodní politika. Hudební klání poznamenalo to, že ukrajinské úřady zakázaly vstup do země ruské zpěvačce, protože zpívala i na Ruskem anektovaném Krymu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko také na poslední chvíli zrušil účast na finálovém večeru kvůli útoku, při němž na východě Ukrajiny zahynuli čtyři civilisté.