Ceny kritiky našly nejlepší film Ve stínu

Praha - Nejen ve štábu Miloše Zemana je dnes důvod k oslavám, důvod k radosti přibyl také filmovým tvůrcům a hercům. Nejlepší výkony a počiny loňského roku si totiž dnes odnesly z pražského Divadla Archa Ceny české filmové kritiky. Mluvilo se o novém zákonu o kinematografii i nové hlavě státu, ale to vše zůstalo Ve stínu nejlepšího filmu. Vyhlašování cen vysílala v přímém přenosu Česká televize, mimochodem také díky ní většina oceněných snímků vznikla.

Do finále se shodným počtem osmi nominací vstupovaly jako favorité drama o vztahovém zatmění Čtyři slunce a detektivka z Československa 50. let Ve stínu. Vítězem zpravidla nejočekávanější kategorie nejlepší hraný film se stal druhý z nich a ve stínu pozornosti kritiků nezůstal ani jeho režisér - David Ondříček byl označen za nejlepšího režiséra loňského roku. Na slavnostním večeru ale chyběl, takže skleněné ocenění za něj převzal jeden z producentů Kryštof Mucha.

Název snímku, který kritici označili za podle nich nejpovedenější z výběru třiceti celovečerních tuzemských hraných titulů, jež se loni objevily v kinech, zazněl z pódia pražské Archy celkem pětkrát. Například ještě při vyhlašování nejlepšího mužského hereckého výkonu v hlavní roli spolu se jménem Ivana Trojana. Ani ten nemohl přijít do Archy osobně, přítomné pozdravil zprostředkovaně z Dejvického divadla jako pokálený Bůh; za tuto postavu ve hře Ucpanej systém je mimochodem nominován na Ceny Thálie, takže Cena kritiky nemusí být tou poslední, která mu letos na poličce přibude.

„Děkuji Davidu Ondříčkovi, díky němu jsem se mohl vypořádat s komunisty, které nemám rád,“ vzkázal při přebírání ceny nepřítomný Trojan nepřítomnému režisérovi. A ke spolunominovaným - Jaroslavu Pleslovi (Čtyři slunce) a Miroslavu Krobotovi (Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka) - a kritikům dodal: „Tahle volba, na rozdíl od té prezidentské, nemohla dopadnout špatně.“ Což nebyla zdaleka jediná slova, která během filmového večera komentovala dnešní rozhodnutí o našem příštím prezidentovi. Z reakcí není těžké usoudit, koho si většina oceněných na Hradě představovala.

V Dejvickém divadle na vyhlášení vítěze nečekala jenom nominovaná trojice nejlepších herců, ale i jejich kolegyně Klára Melíšková, neboť všichni shodou okolností v Ucpaným systému hrají. A společně mohou i slavit - Melíškové totiž patří cena za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Čtyři slunce. Sebrala tím šanci hned dvěma filmům s jednou nominací získat alespoň jednu Cenu kritiky - debutu Až do města a komedii Lásky z vrásky, za niž mohla být in memoriam oceněna Jiřina Jirásková. S prázdnou odcházel také Michálkův Posel, který si nedoručil cenu ani pro nejlepší herečku, ani pro nejlepšího herce ve vedlejších rolích. K potěšeným se naopak může přidat i režisér a scenárista dramatu Čtyři slunce Bohdan Sláma, neboť jeho scénář považují krtitici z těch loňských za nejlepší.

Nominaci v kategorii kamera ale Čtyři slunce neproměnily, cenu si odnáší polský kameraman Adam Sikora za obrazově precizní film Ve stínu. Ten ve sběru nehereckých Cen kritiky pokračoval i při vyhlašování nejlepší hudby. „Gentlemansky přeskočím téma dne, název našeho filmu to vystihuje,“ přisadil si před poděkováním režiséru Davidu Ondříčkovi k prezidentským volbám i Jan P. Muchow, jenž cenu získal společně s Michalem Novinským.

Při vyhlašování nejlepších mužských hereckých výkonů ve vedlejší roli konečně zaskóroval i Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, třetí nominovaný v kategorii nejlepší film. A to díky Ondřeji Vetchému, který v něm hraje snaživého člena houslického fotbalového družstva. Cenu za něj převzal režisér Jan Prušinovský. „Nevím, co by Ondra řekl, ale asi by poděkoval mně,“ odhadl. „Ale to nemá za co, protože já jsem ho v tomhle filmu vlastně vůbec nerežíroval,“ přiznal sebekriticky.

Jeden zářez má i Odpad město smrt. „Doposud jsem se cítila spíše jako divadelní herečka, moje radost z této ceny je proto o to větší, že mě ocenili filmoví kritici,“ poděkovala Gabriela Míčová, která v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli „předběhla“ moderátorku večera Aňu Geislerovou, nominovanou za film Čtyři slunce, a slovenskou herečku Soňu Norisovou (Ve stínu). Míčová poděkovala také dvěma režisérům - Dušanu Pařízkovi, jenž ji do hry už neexistujícího Pražského komorního divadla obsadil, a Janu Hřebejkovi, který tuto hru převedl na filmové plátno.

Nejlepší film byl vyhlašován dvakrát - kromě hraného také ten dokumentární. Dokumentů v loňském roce vzniklo patnáct, kritici nejvíce ocenili silný a tragický příběh dvou bezdomovců z pražského hřbitova Lásku v hrobě. „Chtěl bych poděkovat hlavním aktérům tohoto filmu. Mám rozpačité pocity,“ přiznal režisér David Vondráček, „jsem rád, že tuto cenu dostávám, ale zároveň jsem smutný, protože oba hrdinové mého filmu už nežijí.“ Radovat se přesto může dnes dvojnásobně - za svůj film byl vpodvečer také oceněn na cenách FITES, které se předávaly v Berouně. Na Cenách kritiky za sebou Láska v hrobě nechala časosběrné dějiny jedné rodiny Soukromý vesmír režisérky Heleny Třeštíkové a snímek Pavla Abraháma Dva nula, který je o fotbale jen zdánlivě.

A kdo je podle kritiků nadějí českého filmu? Slovinský režisér Olmo Omerzu, který se díky svému absolventskému snímku o ztrátě dětské nevinnosti Příliš mladá noc stal objevem loňského roku.

Filmaři doufají, že objevovat bude co i při příštích, v pořadí čtvrtých Cenách české filmové kritiky. Příslib vidí v novém zákonu o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie. Mimochodem prezident Václav Klaus byl za jeho vetování dnes v Berouně při udělování už zmíněných cen FITES odměněn anticenou Zlatý citron. „Tento zákon snad vytvoří podmínky pro to, abychom tady napřesrok mohli vypít číši na nejlepší filmy roku 2013. A doufám, že to budou filmy, které se budou líbit jak kritikům, tak divákům,“ popřála české kinematografii na závěr Cen kritiky filmová krtička a dlouholetá umělecká ředitelka (nyní už „jen“ poradkyně) karlovarského festivalu Eva Zaoralová.

Ještě dlouho před tím se ale filmoví příznivci dozvědí, jestli se v kinematografickém vkusu s Cenami kritiky shodne Český lev. Nominace dvacátého ročníku vyhlásí už za týden - 2. února - a vítěze pak o měsíc později - 2. března, oboje opět v přímém přenosu České televize.