My Turn, upozorňuje Martina Bárta Eurovizi. Konkurují jí hlavně lovesongy

Martina Bárta: My Turn (zdroj: Eurovision Song Contest)

Se skladbou My Turn se vydá zpěvačka Martina Bárta v květnu na evropskou hudební soutěž Eurovize. Její vystoupení během prvního semifinále 9. května v Kyjevě budou moci sledovat diváci České televize v přímém přenosu. My Turn je písní o lásce, stejně jako většina soutěžních songů.

Skladbu My Turn napsal britský autor Kyler Niko a z více než tří stovek dalších skladeb ji vybrala odborná porota, v níž zasedli Martin Kumžák, Jiří Škorpík, Michal Dvořák, Michal Pavlíček a Ota Balage.

„Písni My Turn věřím, nebyla bych schopná vystoupit před tak obrovským publikem se skladbou, s níž bych se nemohla plně ztotožnit,“ identifikuje se s výběrem soutěžní skladby Martina Bárta. Natočila k ní i klip, v němž se prochází mezi lidskými figurínami. Patří tak k menšině, většinu soutěžících oficiálně prezentuje koncertní video.

„Naším cílem bylo přenést do klipu pocit, náladu a emoce, jež píseň vyzařuje. Oproti loňskému klipu, který byl postaven na výrazné grafice a tricích, jsme zvolili zcela odlišnou cestu. Věřím, že zaujme,“ přeje si Jan Potměšil, pověřený kreativní producent české účasti na Eurovision Song Contest.

Láska od Islandu po Austrálii

Konkurovat Martině Bárta budou desítky zpěváků od Islandu po Austrálii. Poslechněte si na ukázku některé z nich; jak ty, které ničím nepřekvapují, tak ty, které se snaží o větší zapamatovatelnost:

Domácí Ukrajina vyslala do hudebního klání rockovou kapelu O. Torvald. V jednoduchém koncertním klipu zpěvák svou hruď ozvláštnil časovačem s odpočítáváním. Čas, tedy Time, se také soutěžní skladba jmenuje.

Švédsko vsadilo na boy band a taneční kreace kolem fešáckého Robina Bengtssona. „Nemůžu jít dál, když vypadáš tak zatraceně krásně,“ vysvětluje divačkám ve skladbě I Can't Go On.

Stejný pocit má i teprve sedmnáctiletý Isaiah. Rád bych znovu miloval, ale není to snadný, sdělují jeho hluboké oči. V Austrálii loni vyhrál X Factor a nyní svou baladou dobývá i evropská srdce.

Velšanka Lucie Jones naopak slibuje partnerovi jistotu. Never Give Up On You slibuje ve skladbě, s níž reprezentuje Velkou Británii.

Trocha houslí, trocha opery a připomínka, že každý den je zázrak. Chorvatský zpěvák Jacques Houdek, jehož příjmení odkazuje na české kořeny, se v písni My Friend jako jeden z mála nesvěřuje s milostným životem.

Z všudypřítomné lásky odbočil i Ital Francesco Gabbani. V písni Occidentali's Karma se pouští do současné západní společnosti, kde i duchovno je konzum. A na rozdíl od ostatních soutěžících ji na Eurosongu nebude zpívat v angličtině, ale v rodné italštině.

„Nebojím se dělat chyby.“ Německá zpěvačka Levina se s evropským publikem podělí o svůj návod na Perfect Life.

Finsko vybralo do soutěže duo Norma John, tvořené pianistou Lasse Piirainem a zpěvačkou Leenou Tirronen. V písni Blackbird rozmlouvají smutně s kosem.

Martina Bárta vystoupí v prvním semifinále 9. května, druhé se, taktéž v Kyjevě, koná 11. května a finále pak připadá na 13. května. Všechny bude přenášet Česká televize.

Eurovision Song Contest pořádají členové Evropské vysílací unie (EBU). Poprvé se na veřejnoprávních obrazovkách objevila v roce 1956 a je jednou z nejdéle vysílaných pořadů v televizní historii. Soutěž přiláká k obrazovkám každý rok téměř 200 milionů diváků z celého světa. Mezi vítěze patří skupina ABBA, Cliff Richard, Céline Dion nebo vousatá zpěvačka Conchita Wurst.