Český úspěch na Berlinale: Přes kosti mrtvých jede i Masaryk

Film Masaryk bude uveden v hlavním programu festivalu Berlinale. Snímek režiséra Julia Ševčíka věnovaný jednomu životnímu období Jana Masaryka se představí v sekci Berlinale Special, která uvádí mimořádné kinematografické počiny nebo pocty světovým filmařským osobnostem. Spolu se soutěžním filmem Přes kosti mrtvých jde o druhý koprodukční film České televize, který byl na letošní Berlinale přijat.

Masaryk bude mít mezinárodní gala premiéru v hlavním programu pod hlavičkou Berlinale Special. V loňském roce byly v rámci této sekce uvedeny například Pocta Alanu Rickmanovi (film Rozum a cit), Pocta Davidu Bowiemu (film Muž, který spadl na zemi), nebo snímek dokumentaristy Michaela Moorea Where to Invade Next.

„Velmi si vážíme toho, že film Masaryk byl vybrán do hlavního programu letošního Berlinale z několika tisíc titulů,“ říká producent filmu Rudolf Biermann a věří, že příběh pozoruhodné osobnosti může být srozumitelný pro mezinárodní publikum. Titulní úlohu vytvořil Karel Roden.

Trailer k filmu Masaryk (zdroj: ČT24)

„Film vypráví v dobovém kontextu o událostech, které výrazně ovlivnily vznik moderní Evropy. Zároveň však nabízí nadčasovou úvahu o odpovědnosti jedince a jeho konání ve prospěch státu a národa, často na úkor sebe sama. Masaryk byl člověk velkého vnitřního sváru mezi citlivou uměleckou duší a smyslem pro zodpovědnost a sebeobětování ve prospěch společenských cílů. A v tomto smyslu mu může dobře porozumět i mezinárodní divák,“ dodává Rudolf Biermann. 

Ambice: Politický thriller

„Nechtěl jsem žádné rozvleklé životopisné drama. Chtěl jsem spíš politický thriller. Film, který má napětí a ve kterém se řeší zásadní věci,“ okomentoval svůj snímek režisér Ševčík. Filmový děj se tak netočí jen kolem politiky, ale zajímá se i o lidské vlastnosti a slabosti. Do široké distribuce vstoupí Masaryk 9. března, symbolicky na výročí nevyjasněného pádu z okna, který v noci z 9. na 10. března 1948 ukončil jeho život.

Pro producentskou společnost IN FILM jde o návrat do hlavního programu Berlinale po 10 letech. Společnost byla výkonným producentem filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který byl na festivalu uveden v soutěži a získal v roce 2007 cenu FIPRESCI. Po deseti letech se tak vrátí na Berlinale i herec Oldřich Kaiser, který v obou filmech vytvořil jednu z hlavních úloh.

Mezi hlavní soutěžní snímky se z českých naposledy probojovala v roce 2007 Menzelova adaptace Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále. Stejný úspěch se předtím podařil opět jen jeho snímku, za trezorové Skřivánky na niti dostal jako jediný český filmař hlavní cenu – Zlatého medvěda.

Jiří Menzel
Zdroj: ČT24/isifa/Lidové noviny

Masaryk je už druhý koprodukční film České televize, který byl přijat na letošní Berlinale. Prvním zástupcem je ponuré drama režisérky Agnieszky Hollandové nazvané Přes kosti mrtvých, které vzniklo v polsko-české koprodukci. Jednu z důležitých postav v něm ztvárnil Miroslav Krobot.

Letošní filmový festival Berlinale zahájí světová premiéra francouzského snímku Django režiséra Étienna Comara. Už 67. ročník prestižní přehlídky filmů se uskuteční od 9. do 19. února. V čele mezinárodní poroty letos usedne nizozemský režisér a scenárista Paul Verhoeven.