Knížák se musí omluvit Fajtovi za slova o zruinované Národní galerii

Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák se musí omluvit svému nástupci Jiřímu Fajtovi za tvrzení, že Fajt instituci v minulosti zruinoval. Pravomocně tak rozhodl pražský vrchní soud. Původně stanovil, že Fajt na omluvu nárok nemá, kunsthistorika se však následně zastal Nejvyšší soud s tím, že verdikt nebyl dostatečně odůvodněný.

Knížákův sporný výrok zazněl v roce 2010 v pořadu České televize Kontexty a týkal se Fajtova působení na postu ředitele Sbírky starého umění. Knížák řekl, že kunsthistorici, kteří před ním Národní galerii řídili, ji dovedli „do naprosto dezolátního stavu. A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval.“

Fajt, který má za sebou dvě úspěšné lucemburské výstavy a do Národní galerie přivedl i světové umění Aj Wej-Weje a celníka Rousseaua výrok odmítá a poukazuje mimo jiné na to, že jako šéf jedné ze sbírek neměl na finanční chod instituce vliv.

Soud: Omluva je přiměřená satisfakce

Knížáka zažaloval a prvoinstanční soud mu dal nejdříve za pravdu. Odvolací vrchní soud následně konstatoval, že Knížákovo vyjádření nepřesáhlo rámec běžné a přiměřené kritiky, kterou člověk ve Fajtově postavení musí strpět. Fajtově dovolání však následně vyhověl Nejvyšší soud, který případ vrátil.

Vrchní soud v Praze své stanovisko změnil a rozsudek soudu prvního stupně potvrdil. „Soud se zabýval tím, jestli má (Knížákova) kritika reálný základ (...) a z důkazů nelze vyvodit, že by žalobce galerii zcela zruinoval,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Irena Ondruszová. Dodala, že omluva je pro Fajta přiměřenou satisfakcí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Souboj advokátů: Vytržení z kontextu kontra poškozená pověst

Podle Knížákova advokáta Jaroslava Hostinského je výrok vytržen z kontextu. „Jde o kritiku kunsthistoriků jako ředitelů Národní galerie, ne o kritiku žalobce jako osoby,“ řekl soudu. Podle obhájkyně Fajta, Štěpánky Vincencové, je ale výrok „nepřiměřený a navíc věcně nesprávný“. Knížák podle ní zasáhl do Fajtovy profesní cti a pověsti.

Knížák, který galerii vedl téměř dvanáct let, Fajta kritizuje dlouhodobě. Loni požadoval v otevřeném dopise po ministru kultury, aby Fajta z postu ředitele okamžitě odvolal. Knížák tvrdí, že Fajt nerozumí provozu muzea umění, zbavuje se dlouholetých pracovníků a galerii zadlužuje. Podle Fajta jde o nesmyslná obvinění.

Fajt je jedním ze tří kandidátů na profesuru, které loni v květnu odmítl jmenovat prezident Zeman. Fajtovi konkrétně vyčítal údajnou snahu o dohodu s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k ředitelskému platu. Kunsthistorik se společně s Univerzitou Karlovou s prezidentem soudil, jeho žalobu soud pravomocně zamítl. Ještě se jí ale bude zabývat Nejvyšší správní soud.