Na film! Národní filmové muzeum je v pohybu

Počátky hrané kinematografie nebo animace představuje výstava Na film! Expozici připravili studenti Katedry filmových studií Univerzity Karlovy. Návštěvníky chtějí pomocí interaktivních exponátů vrátit do časů, kdy filmový pás nahradil fotografii. Výstava se koná v pražském Paláci Chicago na Národní třídě, kde vzniká Národní filmové muzeum.

Již druhá interaktivní výstava Na film! představuje tři témata z dějin kinematografie, která propojuje téma pohybu. První část expozice se věnuje základům filmu a jeho první podobě, druhá otevírá svět fantazie meziválečných avantgardistů a v poslední části se návštěvníci dozvědí a vyzkouší si, jaké jsou základní principy a techniky filmové animace.

Zájemci třeba zjistí, že Disneyho slavná Alenka vznikala jednou z prvních technik filmové animace, kdy každou scénu, kterou natočili herci, tvůrci detailně překreslili. Naopak český animovaný film směřoval mnohem více ke stylizaci a autorské interpretaci a tvůrci používali loutky nebo takzvané plošky, kterými tvořili všechny fáze pohybu postavy.

Národní filmové muzeum je v pohybu (zdroj: ČT24)

Výstava ukazuje také úplné počátky filmu, například přístroj zootrop, který díky stroboskopickému jevu umožnil, aby lidské oko namísto série statických obrázků vnímalo děj. Dalším důležitým přístrojem se stala Laterna Magika. „Dalo by se říct, že Laterna Magika je první promítačka,“ upozorňuje jedna z autorek výstavy Adéla Mrázová.

Expres do éry nového vidění představuje inspirační zdroje avantgardních umělců dvacátých let. Právě pro ně byla totiž rychlost a technika velice důležitá. Model vlaku patří do třetí části výstav, která je věnována československé meziválečné avantgardě.

Záměrem studentů je založit muzeum filmu, které v Česku zatím chybí

Za projektem Na film! stojí studenti magisterského programu Katedry filmových studií Univerzity Karlovy. Záměrem je založit muzeum českého filmu, které v České republice zatím chybí. „Nová instituce by se měla stát živým centrem setkávání se, vzájemné inspirace, zážitkového poznávání a aktivního vzdělávání pro nejrůznější skupiny návštěvníků, kteří zde mohou vzrušující médium vnímat všemi smysly,“ plánují autoři projektu.

Část konceptu byla poprvé představena formou pilotní výstavy, která proběhla vloni v pražském Museu Montanelli. Expozice návštěvníkům představila vybraná témata z dějin filmu nebo možné kurátorské přístupy k vystavování filmového média. Druhou ze série navazujících výstav je současná výstava v Paláci Chicago na Národní třídě.

Uložit