Pimprlata, radujte se! Tuzemské loutkářství získalo ochranu UNESCO

Česko má novou památku chráněnou institucí UNESCO. Na seznam nehmotného kulturního dědictví, kde již figuruje například tuzemské sokolnictví nebo slovácká Jízda králů, nově přibyla také tradice českého a slovenského loutkářství. Rozhodlo o tom zasedání v etiopské Addis Abebě.

„Zapsání nějaké položky na seznam nehmotného kulturního dědictví neznamená jen, že se o té tradici řekne, že je opravdu výjimečná,“ upozornil předseda zasedání Yonas Tsegaye. „Jde o to ji více zviditelnit a podpořit další komunity, aby lépe vyjadřovaly své hodnoty a hledaly způsoby, jak je chránit a předávat dalším generacím.“

Belgické pivo, kubánská rumba

Speciální výbor UNESCO zasedá v Etiopii až do pátku a odborníci vybírají mezi 37 nominovanými tradicemi, kulturními slavnostmi nebo zvyky.

Ochranu si dosud vysloužily zejména asijské tradice: čínský kalendář slunečních období, novoroční oslavy společné dvanácti asijským zemím a oslavy nového roku v Bangladéši, které dokládají, že na seznam se může dostat i mladší tradice. Bangladéšští studenti ji totiž zavedli až v roce 1989.

Na seznam UNESCO přibyla i temperamentní kubánská rumba a belgická pivní kultura. „Pivní kultura je v Belgii skutečně hluboká, a proto jsme ji chtěli podpořit. Nejde jen o pití piva. Chceme, aby lidé touto kulturou skutečně žili a vnímali i její slavnostnější aspekty,“ vysvětlila Isabelle Weykmansová, ministryně kultury pro německojazyčné společenství Belgie, proč si podle ní belgické pivo zaslouží ochranu od UNESCO.

UNESCO rozšiřuje seznam nehmotného dědictví (zdroj: ČT24)