FC Roma a Normální autistický film si rozdělily cenu z Jihlavy

Vítězné snímky Ji.Hlavy spojují předsudky jako hlavní nepřítel (zdroj: ČT24)

Filmy FC Roma od Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové a Normální autistický film Miroslava Janka se podělily o hlavní cenu pro český dokument na dvacátém ročníku jihlavského festivalu dokumentárních filmů. Cenu pro nejlepší světový dokument potom získal snímek Strašidla obcházejí Evropou od Marie Kourkourtaové, regionální ocenění pro nejlepší dokument ze střední a východní Evropy porota udělila filmu Oslnivý svit soumraku od Salomé Jashiové.

Porota jihlavského festivalu považuje film Strašidla obcházejí Evropou natočený ve francouzsko-řecké koprodukci za „snímek plný něhy“, jenž „vytváří specifický časoprostor interakce mezi námi samými a světem, ve kterém žijeme“. Proto získal na festivalu cenu v sekci Opus bonum pro nejlepší světový dokument. Zvláštní uznání ve světové kategorii potom obdržel snímek Usmívat se do telefonu o call centru nadnárodní firmy.

Oslnivý svit soumraku získal ocenění v kategorii filmů ze střední a východní Evropy. Snímek o gruzínské lokální televizní stanici a jejím prostřednictvím o Gruzii jako takové natočený v litevsko-francouzské koprodukci je podle poroty „úžasná mnohovrstevnatá, nevtíravá a poutavá momentka ze života v Gruzii“.

V sekci českých dokumentárních filmů porotci udělili ceny hned dvěma filmům. Normální autistický film je jedním znich. Cenu dostal, protože „zpochybňuje obvyklý pohled na handicap, který zpravidla vnímáme jako projev jinakosti“. FC Roma potom považují porotci za „protirasistický film druhé generace, v němž už není třeba odvolávat se na pozitivní stereotyp“.

Cenu za celoživotní dílo získala v Jihlavě 86letá režisérka a scenáristka Drahomíra Vihanová. Dvacátý ročník přehlídky nabídl rekordních 310 snímků. K divácky nejúspěšnějším patřily Miluj mě, jestli to dokážeš a FC Roma.

Dokumentární radost z Jihlavy 2016 (zdroj: ČT24)