Czech Design Week obrazem: Idol pro muže, intimita pro ženy

Po Designbloku přinesl podzim do Prahy další přehlídku designové tvorby. První prodejní Czech Design Week chce ukázat od 9. do 15. listopadu to nejzajímavější z nezávislé scény, podpoří ale i sólovou výstavu graffiti výtvarníka Pasty Onera.

Středobodem Czech Design Weeku je Dům U Minuty na Staroměstském náměstí, kde vystavuje a zároveň prodává pět desítek českých designérů. 

„Cílem je především ukázat nezávislý český design. Design s příběhem. Za mnohými vystavovateli se skrývají neuvěřitelné příběhy. Například v případě módní návrhářky z Moravy, která deset let pracovala jako automechanička, ale pak se rozhodla, že bude tvořit vlastní kolekci inspirovanou folklorem,“ uvedl konkrétní příklad jeden z organizátorů Tomáš Holý. 

Co nabízí Czech Design Week? (zdroj: ČT24)

Kromě Marie Staré a její značky Rodná hrouda si zájemci mohou prohlédnout třeba kovové křeslo Idol zařazené časopisem Domus mezi nejlepší studentské práce na světě anebo dřevěné kabelky s osvětlením Vistier. Představena je také designová tvorba pro handicapované, třeba speciální sklenky na whisky.

Czech Design Week myslí na handicapované (zdroj: ČT24)

Program doplňují samostatné instalace v ulicích města, například na piazzetě Národního divadla, a také samostatná výstava výtvarníka a jednoho z kurátorů přehlídky Pasty Onera. Výstavní síň Mánes zažívá, a s ním i návštěvníci, do 23. listopadu Last Day in Paradise.