Polívka plus Lasica rovná se Mínus dva

Praha - Hereckým koncertem pro Milana Lasicu a Boleslava Polívku je inscenace Mínus dva od současného francouzského dramatika Samuela Benchetrita. Hra o dvou umírajících starcích je společným projektem tří českých a slovenských divadel. V pražské premiéře ji v režii Juraje Nvoty uvedlo divadlo Kalich.

Hořká komedie vypráví o poslední cestě dvou mužů, kteří na útěku z nemocnice dojdou skrze osudy jiných k naplnění osudů vlastních. Potkají těhotnou ženu, která je prosí, aby našli otce jejího dítěte, sebevraha, tanečníka a další hledající i hledané osoby. „Nazval bych to pozdním sběrem přátelství, najednou začínají chápat věci, které by nikdy nepochopili, kdyby se neocitli v takové tíživé, tragické situaci,“ říká o hře Boleslav Polívka.

Komedie ze současnosti získala mnoho divadelních ocenění nejen ve Francii, slovenský režisér Juraj Nvota dal prostor hlavně improvizovaným dialogům. Ústřední hereckou dvojici doplňují v českém uvedení Jitka Čvančarová s Martinem Hofmannem, na Slovensku jsou to Petra Polnišová a Peter Šimun.

„Podle reakce diváků soudím, že humor je v této situaci osvobozující. Sami lidé se začnou bavit nad tou tragikou smrti,“ říká Milan Lasica.  

Štúdio L+S, které před čtvrtstoletím založili Julius Satinský a Milan Lasica, pravidelně spolupracuje s českými herci. Zorganizovalo už například 14 Festivalů osobností českého divadla.

  • Milan Lasica a Boleslav Polívka v inscenaci v divadle Kalich autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/251/25099.jpg
  • Mim, herec, scenárista, režisér a divadelní autor Bolek Polívka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/251/25093.jpg