Silnici mezi Brnem a Znojmem čeká oprava. Zabránit má častým nehodám

Události v regionech: Oprava silnice mezi Brnem a Znojmem (zdroj: ČT24)

Sedmikilometrový úsek silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi projde opravami. Začnou nejspíš v prvních měsících nového roku. Cílem je větší bezpečnost. Na silnici, kudy projede osm tisíc aut denně, jsou nehody časté. Během prací se řidiči pravděpodobně budou muset připravit na uzavírky.

Podle navigace by cesta po hlavním tahu z Brna na Znojmo měla trvat necelou hodinu. Za obchvatem Lechovic čeká ale na řidiče nebezpečný sedmikilometrový úsek, kde se cesta může kvůli častým dopravním nehodám protáhnout.

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mezi kritická místa úseku patří křižovatky, protože v nich chybí samostatné odbočovací pruhy. „Jsou tam napojené polní cesty, ze kterých vyjíždí vozidla z polí, jsou tam velmi nebezpečné křižovatky i jako připojení do obcí. Byla tam spousta nehod,“ řekl generální ředitel Radek Mátl.

Počet nehod v úseku
Zdroj: Centrum dopravního výzkumu

Od ledna 2016 se v úseku stalo 233 nehod s šesti mrtvými a 143 zraněnými. O nepřehledných křižovatkách ví své i Karel Pavlů, který jezdí z obce Práče do práce ve Znojmě skoro každý den. „Špatně se tam odbočuje. Když odbočíte doleva, tak to je přes kopec a vždycky mám strach, že mě auto za mnou nevidí,“ popsal.

Po rekonstrukci na obec Práče už nikdo neodbočí, křižovatka bude zrušená bez náhrady. Místo další křižovatky, kterou protínají silnice na Hodonice a Bantice, vznikne kruhový objezd. „Komunikace bude výrazně bezpečnější,“ uvedl Mátl.

Tah mezi Brnem a Znojmem projde opravou
Zdroj: ČT24

Opravy za 328 milionů korun jsou plánované na tři stavební sezony. Jak moc zkomplikují dopravu, není zatím jasné. „Snahou je udržet provoz na stávající silnici. Je možné, že dílčím způsobem budeme muset najít objízdné trasy,“ dodal Mátl.

Po skončení prací budou řidiči ve směru na Znojmo jezdit ve dvou pruzích. Směr na Brno zůstane jednopruhový.