Soud potrestal podmínkou stavební úřednici v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil podmíněný trest úřednici Tamaře Hlávkové ze stavebního úřadu v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan na Českobudějovicku. Případ majitele elektrárny Daniela Exnera, který se z jednání u vrchního soudu opět omluvil, vyloučil k samostatnému projednání. V kauze už soud potrestal také zástupce stavební firmy Marka Klimeše a revizního technika Tomáše Goldmanna. Kauza souvisí se zapojením elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv nebyla dokončená. Za dvacet let provozu a garantovaných cen je škoda 160 milionů korun.

Vedoucí stavebního úřadu v Borovanech Tamara Hlávková byla odsouzena za zneužití pravomoci úřední osoby, krajský soud jí původně uložil dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky, čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest 100 tisíc korun. Původně jí hrozilo pět až 12 let vězení. Podle soudu lze trest považovat za nepřiměřeně mírný, ale žalobce nepodal v její neprospěch odvolání, řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Hlávková podle rozsudku provedla 5. listopadu 2010 prohlídku fotovoltaické elektrárny, o této kontrole vyhotovila protokol a následně vydala rozhodnutí k předčasnému užívání stavby s tím, že je provedena podle projektové dokumentace. „Z provedeného dokazování jednoznačně vyplynulo, že fotovoltaická elektrárna nebyla dostavěna do konce roku 2010 a ještě dne 15. listopadu 2010, tedy deset dnů po uvedené prohlídce, bylo na elektrárně nainstalováno pouze 201 solárních panelů z celkového počtu 19 296 kusů,“ uvedl mluvčí soudu.

Majitel elektrárny Daniel Exner čelí obžalobě z podvodu, krajský soud mu uložil tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let, trest zákazu činnosti na pět let a peněžitý trest dva miliony korun. Soud jeho případ projedná samostatně.

V kauze už soud rozdal tresty

Případem se vrchní soud zabýval již letos v červnu, kdy výrazně zpřísnil trest zástupci stavební firmy Marku Klimešovi z podmínky na pětileté vězení. Potvrdil mu zároveň pětiletý zákaz činnosti a pokutu milion korun. Potrestal již také revizního technika Tomáše Goldmanna tříletým podmíněným trestem, soud mu na sedm let zakázal činnost a uložil navíc pokutu 400 tisíc korun.

Vrchní soud se případem zabýval podruhé. Krajský soud nejprve v prosinci 2017 čtveřici obžalovaných zprostil obžaloby, podle rozsudku jejich jednání nebylo trestným činem. O rok později však odvolací soud na základě odvolání žalobce rozsudek zrušil a vrátil zpět krajskému soudu.