Schodek rozpočtu na příští rok by mohl být vyšší než 270 miliard, připustil Stanjura

Navrhovaný schodek rozpočtu na příští rok by mohl být kvůli zastropování cen energií vyšší než 270 miliard korun, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že je potřeba také přehodnotit priority. Návrh rozpočtu má ve středu znovu projednat vláda.

Podle stávajícího návrhu by stát mohl příští rok hospodařit s příjmy 1,749 bilionu korun a výdaji 2,019 bilionu. Kvůli zastropování cen energií však ministři počítají se změnami. Náklady na zastropování se mají pohybovat kolem 130 miliard korun a v souvislosti s tím Stanjura připustil, že by vláda mohla přehodnotit některé své rozpočtové priority a zároveň přehodnotit deficit rozpočtu. 

„Propočítáváme to. Zítra (ve středu, pozn.) přinesu aktualizované odhady na vládu. Musíme si ale uvědomit jednu věc – pomoc s cenami energií je priorita číslo jedna a některé jiné priority budou muset chvilku počkat,“ uvedl pro Českou televizi Stanjura s tím, že nelze jen automaticky připočíst novou prioritu k „tomu všemu, co bylo střednědobě plánováno“. 

Ke schválení doporučil novelu o zastropování cen elektřiny a plynu v úterý senátní ústavně-právní výbor. Úpravy předlohy nikdo z členů výboru nepožadoval, podpořilo ji všech šest přítomných členů. Horní komora novelu projedná v úterý odpoledne, ještě ji posoudí garanční hospodářský výbor.