Benzin a nafta dál zlevňují, za týden klesly ceny o korunu

Řidiči zanechají na čerpacích stanicích za každý litr pohonných hmot zhruba o korunu méně než před týdnem. Benzin Natural 95 zlevnil podle dat společnosti CCS za posledních sedm dní o 1,09 koruny na průměrných 45,82 koruny, průměrná cena litru nafty klesla o 93 haléřů na 46,21 koruny. Nejdražší je tankování v Praze, kde zůstávají ceny litru benzinu i nafty v průměru nad 47 korunami, nejlevněji je na pumpách v Ústeckém kraji.

Pohonné hmoty zlevňují od začátku prázdnin, nynější pokles cen zhruba o korunu za týden je za tu dobu nejvýraznější. Mezi průměrnými cenami v jednotlivých krajích jsou ale velké rozdíly. Benzin i nafta jsou podle aktuálních dat CCS nejlevnější v Ústeckém kraji. Za litr Naturalu 95 zaplatí řidiči v regionu průměrně 45,26 koruny, za litr nafty 45,62 koruny. V Praze je benzin za 47,04 koruny a nafta za 47,18 koruny za litr.

Praha je jediným krajem, kde stojí litr pohonných hmot přes 47 korun. Naopak méně než 46 korun zaplatí řidiči za naftu kromě Ústeckého v Jihočeském a Královéhradeckém kraji a za benzin i ve většině dalších regionů kromě Vysočiny, Jihomoravského a Středočeského kraje.

Přestože ceny benzinu i nafty v posledních týdnech klesají, jsou stále mnohem vyšší než loni v létě. Koncem července byl benzin zhruba o dvanáct korun levnější, za naftu tehdy motoristé platili o 14,55 koruny méně. Cesta na dovolenou, při které je potřeba dvakrát natankovat plnou nádrž – zhruba tedy sto litrů – se tím pádem prodraží více než o tisícikorunu.

Ceny paliv prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 koruny. Za dva týdny po začátku ruského vpádu ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny za litr a cena nafty téměř na 49,60 koruny za litr. Od té doby ceny kolísaly. Benzin začal z rekordních hodnot zlevňovat o jednotky haléřů na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července.