Spustíme tendr na dostavbu Dukovan, rozhodl kabinet

Vláda Petra Fialy (ODS) na středečním jednání schválila, aby ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) podnikl potřebné kroky k vyhlášení tendru na výstavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Na rozhodnutí kabinetu se čekalo, nyní ho akceleroval ruský útok na Ukrajinu a související hrozba energetické krize.

„Na základě stanoviska vlády může dát stát prostřednictvím ministra průmyslu a obchodu pokyn k zahájení tendru. V blízké době se obrátím na investora projektu, tedy firmu Elektrárna Dukovany II, vlastněnou společností ČEZ,“ řekl. Doplnil, že současné bloky elektrárny Dukovany je třeba odpojit nejpozději v roce 2045.

Význam jádra pro české hospodářství zesílila ruská agrese proti Ukrajině a očekávaný propad dodávek ruského zemního plynu do Evropy – v kombinaci s evropským ekologickým plánem známým jako Green Deal, který zase odsunul spalování uhlí.

„Jasně se ukazuje, že energetika je jednou ze základních otázek národní bezpečnosti. Nedostatečná diverzifikace energetického mixu jakékoliv země vede k její zranitelnosti. Jakákoliv závislost na energetických dodávkách z Ruska je strategicky nebezpečná,“ poznamenal ministr.

Ruská účast je pro vládu nepředstavitelná

Bezpečnostní rada státu už minulý týden projednala bezpečnostní charakteristiky a záruky na výběrové řízení dodavatele stavby nového bloku. Mezi uchazeče patří francouzská společnost EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse.

„Jsem opravdu velmi rád, že se nakonec přes původní neochotu minulé vlády povedlo nalézt takové řešení podmínek tendru, které podrobilo podrobnému bezpečnostnímu přezkoumání jednotlivé dodavatele. Opravdu si nedovedu představit, že bychom dnes zahajovali tendr na dostavu nového jaderného bloku české jaderné elektrárny, kterého by se zúčastnila státní firma Ruské federace,“ uvedl Síkela.

Prezident Miloš Zeman loni v září podepsal takzvaný nízkouhlíkový zákon. Ten mimo jiné prostřednictvím bezpečnostních záruk počítá s tím, že pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína, které byly mezi zájemci o přihlášení se do tendru, mezi tyto státy nepatří.

Fiala dříve uvedl, že vyhodnocení tendru by mělo být uzavřeno do konce roku 2024, s vydáním stavebního povolení se počítá v roce 2029. Zkušební provoz je podle něj nutné spustit v roce 2036.