TÉMA

MPO

Ministerstvo rozdělí mezi teplárny 17 miliard, dotace budou muset využít na snížení cen tepla

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozdělí mezi tuzemské teplárenské společnosti 17 miliard korun. Dotace budou teplárny muset využít na snížení cen tepelné energie, informovalo v aktuální tiskové zprávě MPO. Program dotací ve středu schválila vláda, notifikovat ho ještě bude muset Evropská komise. Teplárenské sdružení program vítá, jeho přínos se však podle něj ukáže až později.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 14:13|

Senátoři podpořili zvýšení příspěvku na mobilitu

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Novelu ve čtvrtek schválil Senát beze změn. Změnu ještě čeká podpis prezidenta. Horní komora také schválila zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozidla. Naopak zamítla návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. Senátoři zároveň souhlasili se zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:07|

Stát odebral 13 firmám nevyužívanou kapacitu v plynových zásobnících

Stát odebral třinácti firmám kapacitu pro skladování plynu v zásobnících, kterou nevyužívaly. O kapacitu přišla mimo jiné Moravia Gas Storage, kterou spoluvlastní ruský Gazprom. Firmy přišly o kapacitu v celkovém objemu 261 milionů metrů krychlových plynu, informoval David Hluštík z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Roční spotřeba plynu v Česku činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových, z Ruska pochází zhruba 98 procent.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 14:37|

Spustíme tendr na dostavbu Dukovan, rozhodl kabinet

Vláda Petra Fialy (ODS) na středečním jednání schválila, aby ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) podnikl potřebné kroky k vyhlášení tendru na výstavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Na rozhodnutí kabinetu se čekalo, nyní ho akceleroval ruský útok na Ukrajinu a související hrozba energetické krize.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 19:50|

Závěry NKÚ: Podporu pro menší podniky získalo promile firem, přínosy stát nehodnotí

Podporu 2,3 miliardy korun pro malé a střední podniky na poradenství, marketing a vzdělávání či na inovace pro boj s nemocí covid-19 získalo jedno promile všech menších firem. Nebude tak mít velký dopad na celý sektor, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v tiskové zprávě k prověrce podpory. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které peníze rozdělovalo, navíc podle kontrolorů nedokáže vyhodnotit přínosy podpory.
31. 5. 2021|