Ministerstvo rozdělí mezi teplárny 17 miliard, dotace budou muset využít na snížení cen tepla

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozdělí mezi tuzemské teplárenské společnosti 17 miliard korun. Dotace budou teplárny muset využít na snížení cen tepelné energie, informovalo v aktuální tiskové zprávě MPO. Program dotací ve středu schválila vláda, notifikovat ho ještě bude muset Evropská komise. Teplárenské sdružení program vítá, jeho přínos se však podle něj ukáže až později.

„Uvědomujeme si, že nárůst cen energií se promítá také do cen dodávek tepla domácnostem. Proto přicházíme s novým programem, ve kterém mohou teplárny žádat o podporu, aby nepřenášely na zákazníky zdražování,“ přiblížil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

V letošním roce se podle ministerstva i kvůli ruské agresi na Ukrajině zásadně zvýšil počet cenových lokalit, kde cena tepla stoupla nad tisíc korun za gigajoule (GJ) bez DPH. Mezi únorem a prosincem se jejich počet zvýšil o 107 na celkem 345 lokalit.

MPO v programu plánuje vyhlásit minimálně dvě výzvy. Jednu se začátkem od ledna a druhou od února. Dotace budou odvislé od způsobilých výdajů, kterými bude část nákladů na výrobu dodávaného tepla během části letošního a celého příštího roku a jejich zvýšení proti roku 2021. Ministerstvo spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže během ledna požádá o notifikaci dotačního programu u Evropské komise.

Teplárenské sdružení ocenilo, že vláda program schválila, zvláště v situaci, když se ani po roce zatím nepodařilo u Evropské komise notifikovat přechodnou transformační podporu tepla v zákonu o podporovaných zdrojích energie.

„Program je však obecný a přínos pro zákazníky bude možné vyčíslit, až budou k dispozici konkrétní výzvy pro podávání žádostí o dotaci. Zatím víme pouze to, že se podpora nebude vztahovat na výrobu tepla z plynu v roce 2023, protože v tomto roce již platí zastropování ceny plynu pro výrobu tepla. I teplárny vyrábějící teplo z plynu by nicméně měly mít nárok na podporu za únor až prosinec letošního roku,“ nechal se slyšet ředitel sdružení Martin Hájek.