Bilance vypovídá příběhy obětí inflace, zaměřuje se i na její příčiny

Bilance: Kdy se zastaví zdražování? (zdroj: ČT24)

Inflace čili zdražování, jehož rychlost překvapuje i odborníky, je tématem středeční Bilance – pořadu, který se podrobně zabývá ekonomickými výzvami a šoky současnosti. Podle posledních dat se ceny v říjnu meziročně zvýšily o 5,8 procenta, odhady na příští rok hovoří o dalším nárůstu.

O inflaci se v poslední době mluví hodně, někdy ale poněkud abstraktně. Bilance naopak ukazuje, jak se inflace projevuje v běžném životě.

„Jednak portrétujeme oběti – protože oběti inflace mohou být i nečekané a neznámé. Může mezi nimi být jak žena, která žije na hranici životního minima, tak nákupní manažer firmy. Díváme se i na pohled podnikatelský, protože pro firmy zdražily vstupy a zároveň se jim nedostává materiálu,“ shrnul reportér a dramaturg pořadu Filip Černý.

Bilance se také zabývá příčinami zdražování energií. Podle Černého se ukazuje, že hlavním důvodem nejsou ceny emisních povolenek, potažmo politika Evropské unie, důležitá příčina je na opačné světové straně – je jí politika Ruska. „Prodává plyn do Evropy, doplňuje zásobníky pomaleji, než Evropa potřebuje. To podle řady ekonomických expertů hraje větší roli než povolenky,“ upozornil.

Pořad se zaměřuje i na nákupní paniku v souvislosti s obavou, že bude nedostatek energií, vrací se k problémům s kapalinou AdBlue a jejich příčinám.

Bilance: Kdy se zastaví zdražování? (zdroj: ČT24)