Škoda Auto kvůli nedostatku čipů zastavuje výrobu. Pojede jen linka v Kvasinách

Události: Škoda Auto výrazně omezuje výrobu (zdroj: ČT24)

Kvůli nedostatku čipů Škoda Auto výrazně omezuje výrobu ve všech třech českých závodech. Výjimkou bude jedna linka v závodech v Kvasinách na Rychnovsku. Při této odstávce chce firma dokončit rozdělaná auta, informoval o tom vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera. Podporu automobilek, které kvůli výpadku dodávek omezují výrobu, řešila tripartita. Shodla se na tom, že by měly začít čerpat příspěvky z programu Antivirus.

„Při této odstávce se budeme soustředit na dokončení zhruba deseti tisíc rozpracovaných vozů, které tak budeme moci rychleji dodat našim zákazníkům,“ uvedl Kotera. 

V pátek 22. října rovněž podle mluvčího proběhne plánovaná každoroční inventura zásob a obalů. Kotera předpokládá, že dodávky polovodičů se v druhé polovině roku 2022 budou opět stabilizovat. Celá situace spojená se zásobováním by se měla následně zklidnit.

Předseda podnikové rady a odborový předák Jaroslav Povšík vysvětlil, že pro výrobu chybí především čipy do stahování oken zadních dveří, problémy jsou také s čipy do rádií.

Tržby Škoda Auto (v miliardách eur)
Zdroj: Škoda Auto

Zaměstnanci dostávají osmdesát procent mzdy

Zaměstnanci automobilky už zůstávají doma. „Naší nejvyšší prioritou je a zůstane dlouhodobé zajištění pracovních míst i odpovídající výše náhrady mzdy našich zaměstnanců,“ řekl Kotera.

Povšík upřesnil, že pracovníci dostávají osmdesát procent průměrného platu, do kterého spadají například i mimořádné roční bonusy. Náhrada mzdy tak podle odborů zhruba odpovídá dennímu výdělku. 

Náhradu mzdy dostávají také agenturní zaměstnanci. „Škoda Auto ve spolupráci se sociálním partnerem přistupuje k agenturním zaměstnancům stejně jako ke kmenovým, to znamená, že mají stejné náhrady,“ objasnila generální ředitelka agentury ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Zaměstnanci automobilky si mohou během odstávky výroby přivydělávat u jiných zaměstnavatelů. Limity pro rozsah takové práce nebo výši přivýdělku určeny nejsou. Pokud je ale zaměstnavatel povolá zpět, musí se vrátit.

Zákoník práce jim to umožňuje. „Zaměstnanec může mít v jednu chvíli sjednáno několik pracovních poměrů nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr,“ vysvětluje mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač. 

Výroba společnosti Škoda Auto v roce 2020
Zdroj: Škoda Auto

Příspěvěk z programu Antivirus

Kvůli omezení výroby by stát mohl automobilkám a jejich dodavatelům proplácet šedesát procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Shodla se na tom podle premiéra tripartita. Tuto podporu pro automobilový průmysl chce vyjednat v Evropské komisi. Vláda by mohla o spuštění programu jednat nejpozději 7. listopadu, dodal premiér Andrej Babiš (ANO).

Z programu Antivirus se proplácely výdělky v zavřených provozech i náhrady mezd lidem v karanténě či firmám s výpadkem poptávky, surovin a personálu kvůli covidu. Peníze je možné podle evropských pravidel poskytovat do konce roku, jedná se o prodloužení do konce července příštího roku. Zatím by podniky mohly pobírat peníze za říjen a listopad.

Brífink po jednání tripartity 18. října (zdroj: ČT24)

Škoda Auto již dříve uvedla, že kvůli nedostatku čipů výrazně omezí či zcela zastaví výrobu nových aut. Zaměří se na dokončení rozdělaných aut, jejichž počet se dlouhodobě pohybuje mezi třiceti a padesáti tisíci.

Automobilka loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než sto trzích.

Firmy, které odvádějí na dani z příjmu nejvíce
Zdroj: Ministerstvo financí ČR