Soud vyhlásil mimořádné moratorium pro Firo-tour. Dostala čas na splácení dluhů

Městský soud v Praze vyhověl žádosti cestovní kanceláře Firo-tour a kvůli dopadům koronaviru vyhlásil mimořádné moratorium, tedy odložení splatnosti dluhů. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, na které upozornil server Seznam Zprávy. Klientů, kteří jsou právě v zahraničí, se podle mluvčí Firo-tour opatření nedotkne.

„Vlivem pandemie covid-19 došlo k poklesu prodeje zájezdů a souvisejících služeb zhruba na deset procent loňských ukazatelů,“ uvedla cestovní kancelář v žádosti o moratorium. Díky němu nyní nemohou věřitelé po dlužníkovi žádat splácení jeho dluhů.

Podle zákona trvá moratorium tři měsíce, cílem je vyhnout se konkurzu nebo jinému řešení insolvence. Moratorium je jedním z opatření zavedených v souvislosti s šířením koronaviru. Po třech měsících ho soud může prodloužit o dalšího čtvrt roku.

Klientů v cizině se opatření nedotkne, uklidňuje kancelář

„Předpokládáme, že nám budou stačit soudem poskytnuté tři měsíce,“ řekla serveru Seznam Zprávy mluvčí firmy Lucie Frnochová. Kancelář nyní podle žádosti jedná s bankami. V zahraničí má nyní kolem tisícovky klientů. Situace se jich podle Frnochové nedotkne a kancelář je v plánovaném termínu dopraví do Česka.

Firo-tour provedla stejný krok jako tento týden České aerolinie a Smartwings. Soud jim vyhověl s moratoriem ve čtvrtek.