Veřejné telefonní budky příští rok skončí. Stát přestane dotovat jejich provoz

Veřejné telefonní budky by měly v příštím roce skončit. Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) tento týden rozhodla, že je stát jako takzvanou univerzální službu přestane dotovat. Operátor O2 je v takovém případě neplánuje dál provozovat, nyní má 1150 budek. Ombudsman k tomu uvedl, že chce postup ČTÚ prověřit.

„V případě neuložení povinnosti neplánujeme tyto telefonní budky nadále provozovat. Kromě snižujícího se počtu hovorů jsou dalším důvodem k rušení vysoké nároky na údržbu a boj s vandalismem. Výnosy z volání by tak ani zdaleka nepokryly náklady na údržbu a provoz. Proto budeme raději investovat do rozvoje služeb, které lidé skutečně využijí,“ řekla agentuře ČTK mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Už na konci minulého roku operátor O2 zrušil 2750 telefonních automatů, které provozoval komerčně mimo univerzální službu, tedy bez dotace státu. Přístroje i budky dodavatelská společnost postupně demontovala a zajistila jejich ekologickou likvidaci. Letos O2 provozuje budky už jen v obcích do 200 obyvatel. Jeden automat stát dotuje zhruba 9000 korunami ročně.

Až co řekne ombudsman

Ombudsman Stanislav Křeček na začátku června oznámil, že záměr ČTÚ zrušit od příštího roku povinnost provozovat veřejné telefonní automaty prověří. Podle něj takovému kroku musí předcházet důsledné ověření, že služba skutečně není potřebná nebo že je dostatečně zajištěna jinak.

„Chápu, že jsou modernější prostředky elektronické komunikace a veřejnost upouští od využívání telefonních automatů, jejichž provoz je víc a víc nákladnější. Mám ale za to, že v některých oblastech, zejména nepokrytých dostatečným mobilním signálem, a v určitých, například krizových, situacích mají telefonní automaty stále své místo a opodstatnění. Před jejich zrušením má být nade vší pochybnost ověřeno, že je veřejnost nepotřebuje, existuje jejich alternativa, či že jsou dostatečně dostupné na komerčním základě. Nestačí jen argumentovat narůstající finanční nákladností jejich provozu,“ uvedl Křeček.

Nejvíce budek bylo na přelomu století

Nejvíce telefonních automatů provozovala O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30 tisíc budek. Od té doby se jejich počet kvůli klesajícímu využití v souvislosti s nástupem mobilních technologií snižuje.