Olomoucká firma Koyo investovala do umělé inteligence. Automat kontroluje vyrobená ložiska

Olomoucká továrna Koyo Bearings ČR začala při vizuální kontrole částí vyrobených ložisek pro automobilový průmysl využívat umělou inteligenci. Do automatické stanice opatřené dvěma kamerami společnost investovala více než 3,6 milionu korun. Vedení firmy si od investice slibuje vyšší produktivitu i kvalitnější kontrolu produktů.

„Pořízením automatické vizuální kontroly jsme schopni navýšit produktivitu, s čímž úzce souvisí navýšení konkurenceschopnosti naší společnosti. Také jsme eliminovali riziko spojené se špatným vyhodnocením rozpoznané vady,“ řekl ředitel Koyo Bearings ČR Petr Novák.

Nová stanice automatické vizuální kontroly pomocí dvou kamer snímá v taktu výrobní linky povrch kroužků ložisek. Snímky, které pořídí, dokáže umělá inteligence vyhodnotit pomocí algoritmů založených na neuronových sítích. Do systému jsou nahrávány typy možných vad.

Spousta lidí vnímá průmysl 4.0 negativně, ale tak to není. Například takto využitá umělá inteligence se sice umí naučit data, ale jaký kontext data mají a co vlastně znamenají, jí musí vysvětlit člověk.
Petr Novák
ředitel Koyo Bearings ČR

Většina výrobků míří za hranice Česka

Koyo Bearings ČR v účetním roce 2018/2019 do konce loňského března zvýšila tržby meziročně o 45 milionů korun na rekordních 1,089 miliardy korun. Zhruba 95 procent produkce firma exportuje. Mezi hlavní zákazníky firmy, která je součástí japonské nadnárodní korporace JTEKT Corporation, patří automobilky Mercedes-Benz, Volkswagen a Jaguar Land Rover.

Firma byla založena v roce 2000 a o rok později v Olomouci postavila závod na výrobu válečkových a jehličkových ložisek. Později se tam přestěhovala výrobní technologie ze sesterského závodu v Německu. Koyo od roku 2001 investovala v Olomouci více než 1,2 miliardy korun a zaměstnává asi pět set lidí.