Pracující důchodci musí o slevu na dani požádat, stát jim už vrátil 600 milionů

Praha - Stát vrátil pracujícím důchodcům na daních už 600 milionů korun. Celkem 146 tisíc lidí se dočkalo svých peněz za rok 2013 na základě verdiktu soudu. Slevu na dani za loňský rok přiznal jedné konkrétní důchodkyni v září Ústavní soud a umožnil tak vrácení peněz i ostatním. Senioři se ale musí sami přihlásit, slevu za letošní rok pak už mají jistou.

Pernes: Pracující důchodci slevu na dani využijí (zdroj: ČT24)

„Povědomí mezi seniory zřejmě není příliš velké,“ upozornil předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes, podle něhož mohou senioři požádat o slevu na dani vždy 3 roky zpátky, nyní tedy mohou žádat o vrácení slevy za rok 2013. Pokud jde o rok 2014, uplatní slevu v příštím daňovém přiznání.

Sporné zákonné ustanovení, kvůli kterému pracující důchodci o slevu přišli, Ústavní soud zrušil z podnětu skupiny senátorů již v létě, takže se důchodci nemuseli obávat o slevu za tento rok. O peníze za rok 2013 se ale vedly spory. Na konci září soud vyhověl první individuální stížnosti na nepřiznání loňské slevy, a ministerstvo financí následně oznámilo, že vrátí pracujícím důchodcům i peníze za loňský rok. Svůj nárok mohou uplatnit do tří let.

Zákon ve zrušeném ustanovení říkal, že „daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu“. Aktivní důchodci tak od začátku roku 2013 přišli o možnost snížit si daňovou povinnost až o 24 840 korun ročně. Podle ústavních soudců však právní úprava vyvolávala nerovnost.

Vydáno pod