Čína přece jen není tržní ekonomika a musí se s antidumpingovými cly smířit. Spor ve WTO se zastavil

Světová obchodní organizace (WTO) na žádost Pekingu zastavila spor ohledně toho, zda Číně náleží status tržní ekonomiky. Peking tak musí i nadále akceptovat antidumpingová cla na levné čínské zboží ze strany Evropské unie a Spojených států, informovala s odkazem na rozhodčí výbor WTO agentura Reuters.

Peking na konci roku 2016 obvinil Evropskou unii a Spojené státy z porušení závazku, že začnou k Číně přistupovat jako k tržní ekonomice. Podmínky vstupu Číny do WTO v roce 2001 podle Pekingu stanovily, že Číně musí být po 15 letech členství status tržní ekonomiky přiznán. Pak by bylo pro EU a USA obtížnější uvalovat na čínské zboží antidumpingová cla.

Peking při slyšení u WTO v roce 2017 uvedl, že z textu dohody podle jeho názoru jasně vyplývá, že Číně po uplynutí 15 let status tržní ekonomiky přísluší. Spojené státy a Evropská unie s tím ale nesouhlasily. Čínské zboží podle nich zůstalo v důsledku státní podpory nepřiměřeně levné, což poskytuje exportérům nespravedlivou výhodu.

Podle zdroje Reuters obeznámeného se situací se Čína rozhodla spor ukončit, protože viděla, že prohrává. Nechtěla také, aby se na veřejnost dostaly argumenty rozhodčího výboru WTO.