Status tržní ekonomiky pro Čínu? Mohla by padnout podmínka omezení dovozu oceli

Evropští oceláři včetně českých se obávají levné čínské oceli, v únoru proto v Bruselu demonstrovali proti tomu, aby Čína získala status tržní ekonomiky. Evropská unie by pak nemohla uplatnit cla. Nyní zvažuje, že by Číně sice mohla status udělit, spojila by to však s podmínkou omezením dovozu oceli. S odvoláním na unijního představitele o tom informovala agentura Reuters

Evropská komise musí do prosince rozhodnout, zda udělí Číně status tržní ekonomiky. Omezily by se tím ale pravomoci na uvalení cel na příliš levný dovoz z Číny. „Vyjednavači zvažují, že spojí rozhodnutí EU o udělení statusu tržní ekonomiky Číně s výraznějším poklesem nadbytečné kapacity čínské oceli,“ řekl zdroj z EU zapojený do jednání. Konečné rozhodnutí o strategii vyjednávání ale podle něj ještě nepadlo. Mluvčí Evropské komise se odmítl vyjádřit.

Nadměrná produkce oceli se jeví jako hlavní problém a bude předmětem jednání mezi EU a Čínou, které se uskuteční příští týden v Pekingu. Čína již určité kroky uskutečnila. Ministr obchodu Kao Chu-čcheng v dopise zaslaném v únoru evropské komisařce pro obchod Cecilii Malmströmové slíbil, že Čína produkci oceli sníží o 100 milionů až 150 milionů tun. To je nicméně podle unijního zdroje příliš málo. „I kdyby Čína tento závazek respektovala v plné výši, bude mít stále nadbytečnou kapacitu vyšší, než je celková produkce oceli v EU,“ dodal.

Nadprodukce Číny má být 400 milionů tun, produkce EU je 170 milionů

EU uvalila sankce na dovoz oceli za dumpingové ceny v 36 případech, z toho 16 na produkty z Číny. Nadprodukce čínského ocelářského sektoru podle unijních dokumentů činí 400 milionů tun. To je více než dvojnásobek celkové roční produkce oceli v EU, která činí 170 milionů tun. Většina z tohoto přebytku se vyváží do Evropy. Jen loni dovoz oceli z Číny vzrostl o 53 procent, uvádí se v předloze zprávy o problémech ocelářského průmyslu EU, který má agentura Reuters k dispozici a který Evropská komise plánuje zveřejnit 16. března.

Únorová demonstrace evropských ocelářů proti čínské oceli
Zdroj: Wiktor Dabkowski/ČTK/DPA

Země EU tlačí na komisi, aby ochranu před levným dovozem oceli posílila. Ministři z Německa, Británie, Francie a Itálie, tedy čtyř největších ekonomik EU, jsou mezi signatáři únorového společného dopisu vyzývajícího k větší podpoře strádajícího ocelářskému průmyslu.

Vydáno pod