TÉMA

Tržní ekonomika

30 let zpět: Největší supermarket v Československu

Čárkové kódy, skenery, pokladny napojené na počítače – těmito a dalšími technickými vymoženostmi se mohlo při slavnostním otevření pochlubit Obchodní centrum Růže na pražském Chodově. „Místo, kde se můžete hmatatelně přesvědčit o hlubokém smyslu tržní ekonomiky,“ jak prohlásil jeden ze španělských investorů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 12. 2021|

30 let zpět: Malá privatizace se blíží

Rozhovor s tehdejším federálním ministrem financí Václavem Klausem o takzvané malé privatizaci. Ta předcházela velké privatizaci a v praxi se jednalo o první větší krok směrem k tržní ekonomice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
4. 10. 2020|

30 let zpět: Máme málo hovězího

Přechod k tržní ekonomice s sebou přinesl několik z dnešního pohledu zvláštních situací. Na Prachaticku, ale i jinde v republice se skokově snížila cena hovězího masa. Lidé vyrazili na nákupy a poptávka po hovězím stoupla na některých místech i sedmkrát.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 8. 2020|

30 let zpět: Začínáme se soukromým podnikáním

Seznamte se s několika příklady začátků soukromého podnikání u nás, a to jak těmi seriózně pojatými, tak i některými poněkud méně promyšlenými.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 5. 2020|

30 let zpět: Karel IV. ve Varech

Karlovy Vary obnovily tradici holdu svému zakladateli Karlu IV. Slavnostní události se zúčastnil tehdejší předseda české vlády Petr Pithart, který hovořil o potřebě obnovit samosprávu měst.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
13. 5. 2020|

30 let zpět: Začátky podnikání v turistických službách

Cykloservis v Roztokách u Prahy a autokemp Stříbrný rybník u Hradce – dva protikladné příklady toho, jak se na začátku devadesátých let dařilo rozvíjet služby pro turisty.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
9. 5. 2020|

30 let zpět: Vyjít vstříc budoucím soukromníkům

Poslanci Federálního shromáždění hlasovali mimo jiné o několika zákonech důležitých pro rozvoj soukromého podnikání. Proč byl Miloš Zeman proti návrhu zákona o státním podniku a co říkal Václav Klaus na zrušení daňového osvobození politických stran?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 4. 2020|

30 let zpět: Cítím se v této době klidnější

Na návštěvu studia Aktualit si uprostřed nabitého koncertního programu našel čas i Karel Gott. Proč se rozhodl opět otevřít „voliéru“ svých Zlatých slavíků a jak se podle něj projeví přechod k tržnímu hospodářství v kultuře?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
7. 2. 2020|

Čína přece jen není tržní ekonomika a musí se s antidumpingovými cly smířit. Spor ve WTO se zastavil

Světová obchodní organizace (WTO) na žádost Pekingu zastavila spor ohledně toho, zda Číně náleží status tržní ekonomiky. Peking tak musí i nadále akceptovat antidumpingová cla na levné čínské zboží ze strany Evropské unie a Spojených států, informovala s odkazem na rozhodčí výbor WTO agentura Reuters.
17. 6. 2019|