Akcie čínských firem v USA klesají nejvíce od roku 2008

Zhoršující se obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou způsobuje nejprudší výprodej čínských akcií obchodovaných v USA od globální finanční krize. Index S&P/BNY Mellon amerických depozitních poukázek (ADR) vydaných čínskými společnostmi od začátku tohoto měsíce klesl o 15 procent. Je tak na cestě vykázat nejhorší měsíční výkon od října 2008, uvedla agentura Bloomberg.

Akcie provozovatele sociální sítě Weibo, internetové mediální firmy Sina a internetového vyhledávače Baidu klesly o více než 30 procent. Ztráty se přitom neomezují na USA, v Hongkongu index čínských firem Hang Seng China Enterprises klesl o téměř deset procent, což je nejhorší výkon ve srovnání s dalšími velkými globálními indexy.

Vývoj tak naznačuje, jak akciím čínských firem škodí tlak, jenž vůči Pekingu zesílila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spojené státy v květnu rozhodly o zvýšení cel na čínské zboží a podnikly kroky, které mají omezit přístup Číny k důležitým technologiím. Přitom ještě před třemi týdny byl index ADR čínských firem S&P/BNY Mellon blízko devítiměsíčního maxima a hlavní index akcií obchodovaných v Šanghaji v prvním čtvrtletí vykázal nejlepší začátek roku za posledních deset let. 

Načasování poklesu je špatnou zprávou pro investory, kteří sledují globální index MSCI. Čínské firmy už přispěly tento měsíc k poklesu indexu rozvíjejících se trhů MSCI Emerging Markets o více než čtvrtinu, v čele s firmou Tencent Holdings.

Vývoj jüanu snižuje hodnotu zisků čínských firem

Problémy investorům způsobuje i pokles kurzu čínského jüanu, který snižuje hodnotu zisků čínských firem při jejich převodu na dolary. Na takzvaném onshorovém, tedy domácím trhu jüan tento měsíc klesl k dolaru o 2,6 procenta. Takzvaný offshore jüan, se kterým se může volně obchodovat v zahraničí, oslabil o 2,8 procenta.

„Co bude dál na obchodní frontě, je důležité. Vzhledem k tomu, že Trump mění názory, nebude snadné pro obě strany dosáhnout dohody,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Partners Capital International Ronald Wan. „Pokud nebude překvapivě dobrý výsledek, pesimismus tady zůstane,“ dodal.

Zatím je však jen málo signálů, že by se mohla situace rychle zlepšit. Čína obvinila Washington, že zmařil obchodních jednání, a trvá na tom, že Spojené státy musejí změnit své „špatné praktiky“ a až pak bude možné jednání obnovit.