Našli jsme na Kypru obrovská ložiska zemního plynu, oznámil Exxon Mobil

Společnost Exxon Mobil objevila u pobřeží Kypru velké zásoby zemního plynu. Je to největší naleziště na Kypru od roku 2011, kdy tento ostrov ve Středozemním moři začal surovinu těžit. Informoval o tom kyperský ministr pro energetiku Jorgos Lakkotrypis. Jedná se zřejmě také o třetí největší naleziště na světě objevené za poslední dva roky.

Exxon objevil ložisko na jihozápadní straně ostrova. Celkem by mohlo mít pět až osm bilionů krychlových stop (113 až 227 miliard metrů krychlových) plynu. Kypr má nyní jedno plynové pole Aphrodite, které má podle odhadů čtyři biliony krychlových stop plynu. Objeveno bylo v roce 2011 a nachází se na jihu.

„To je zatím největší nález na Kypru a na základě některých oficiálních údajů jeden z největších na světě za poslední dva roky,“ prohlásil ministr. Podle něj tím vzrostla naděje na další nálezy v pobřežních vodách. Země doufá, že by se mohla stát alternativním energetickým zdrojem pro Evropu, upozornila agentura AP.

Exxon uvedl, že v příštích několika měsících bude analyzovat shromážděná data, aby bylo možné přesněji určit komerční potenciál zdroje a další postup. Exxon vlastní v bloku, ve kterém se pole nachází, podíl 60 procent, zbytek patří Qatar Petroleum.

Proti průzkumu ložisek plynu u pobřeží Kypru se staví Turecko

Nové pole je již třetím objeveným v kyperských vodách. Loni italská ENI a francouzský Total oznámily, že narazily na slibné naleziště, které se nachází blízko objevu firmy Exxon Mobil.

Proti průzkumu ložisek plynu u pobřeží Kypru se staví Turecko, podle kterého porušuje jeho práva a práva kyperských Turků obývajících severní část ostrova. Turecko neuznává Kypr jako stát, nárokuje si část výlučné ekonomické zóny, ve které se těží, a chce brzy začít vlastní těžbu.

Kypr je rozdělen od turecké invaze z července 1974, kdy Ankara vyslala do severní třetiny ostrova vojska v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků. Ti chtěli připojit Kypr k Řecku. Kyperská republika je nyní členským státem Evropské unie, ale de facto jde jen o jižní část ostrova. Severní republiku s převážně tureckým obyvatelstvem uznává pouze Turecko.