Optimismus německých podnikatelů na sestupné dráze. Jejich nálada je nejníže za čtyři roky

V únoru se podnikatelská nálada v Německu zhoršila už šestý měsíc za sebou. Index, který ji měří, se tak dostal na nejnižší hodnotu od prosince 2014. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který zveřejnil institut Ifo.

Index podnikatelské nálady v únoru klesl na 98,5 bodu z lednových 99,3 bodu. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří podle agentury Reuters odhadovali v průměru snížení indexu na 99 bodů.

Německá ekonomika se nachází ve slabé fázi. Německý statistický úřad v pátek potvrdil, že tamní hospodářství se koncem loňského roku těsně vyhnulo recesi. Hrubý domácí produkt zůstal ve srovnání s předchozím kvartálem beze změny po poklesu o 0,2 procenta ve třetím čtvrtletí.

Výsledky průzkumu a další indikátory naznačují, že by v letošním prvním čtvrtletí měla ekonomika vzrůst o 0,2 procenta.

Ekonom Ifo Klaus Wohlrabe upozornil, že takzvaný tvrdý brexit stále není mimo hru, a pokud americký prezident Donald Trump zavede cla, bude to mít negativní dopad na vývozní očekávání.

„Předpokládalo se, že slabé období, které jsme zažili ve druhé polovině roku 2018, bylo jen dočasné, ale vypadá to, že bude pokračovat,“ prohlásil ekonom.

Zlepšení nálady vykázal jen obchod

Firmy hodnotí hůře svoji současnou situaci i výhled na nejbližších šest měsíců. Ukazatel současné situace klesl o 1,1 na 103,4 bodu a dílčí index podnikatelských očekávání o 0,5 na 93,8 bodu.

Nálada se zlepšila pouze ve velkoobchodě a maloobchodě, kde index mírně vzrostl. Ve zpracovatelském průmyslu, službách a stavebnictví index klesl.