Tvrdý brexit stále visí ve vzduchu. Česká ekonomika by v jeho případě byla pátou nejzasaženější

Události: Česká ekonomika by v případě tvrdého brexitu byla pátou nejzasaženější (zdroj: ČT24)

Pokud by Británie opustila Evropskou unii takzvaně natvrdo, tedy bez dohody, okamžitě by přišla o 40 unijních smluv o volném obchodu se sedmi desítkami zemí. Zatím se jí podařilo podepsat jen několik náhradních, a to se Švýcarskem, Chile nebo Izraelem. Do termínu brexitu přitom zbývá už jen 46 dní. Tvrdý odchod by měl citelný dopad i na českou ekonomiku. Byla by pátou nejzasaženější hned po Irsku, Belgii, Nizozemsku a Slovensku.

Jak přiznává britský ministr financí Philip Hammond, nejistota ohledně brexitu si vybírá na tamní ekonomice svou daň.

„Brexitový bolehlav se stupňuje. Firmy provozující eurotunel zažalovaly britskou vládu kvůli pochybám ohledně stamilionové zakázky pro tři lodní společnosti v případě tvrdého brexitu. Navíc čerstvě zveřejněná statistika mluví o hospodářském růstu 1,4 procenta – tedy nejhorším od finanční krize před deseti lety,“ popisuje gradující problémy zpravodaj ČT ve Velké Británii Bohumil Vostal.

Jak upozorňuje expertka na britské právo a brexit Brigid Fowlerová, Británie navíc nemá šanci stihnout připravit vše potřebné pro hladký odchod. „Některé technické a byrokratické záležitosti, které by měly být uzavřené, aby v případě odchodu bez dohody šlo po 29. březnu vše hladce, nebudou připravené,“ upozorňuje Fowlerová.

Chybí například klíčové obchodní dohody s Japonskem, Jižní Koreou, Kanadou nebo Tureckem. „Mezinárodní dohody EU se dotýkají asi 12 procent britského exportu. Nezapomeňme, že nezahrnují jen obchod, ale taky třeba letectví nebo nakládání s daty,“ říká Fowlerová.

Proces britského odchodu zadrhává

„Obchodní dohoda, kterou Británie nakonec vyjedná s Evropskou unií, by měla být tou nejjednodušší dohodou o volném obchodu v dějinách lidstva,“ volil ještě loni v červenci britský ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox sebevědomá slova.

Jenže Londýn s Bruselem se nedokážou dohodnout ani na podmínkách odchodu, připomíná zpravodaj ČT. „Ekonomika jako celek není připravená na brexit bez dohody, bez přechodného období,“ upozorňuje i guvernér centrální banky Bank of England Mark Carney.