Pamětní stokoruny s Rašínem jsou už téměř rozebrané. V aukcích se prodávají i za sedm tisíc

O pamětní stokorunové bankovky s Aloisem Rašínem je mimořádný zájem, zbývají poslední nevyzvednuté kusy. České televizi to potvrdili provozovatelé mincoven. Někteří majitelé vůbec první pamětní bankovky se platidlo už pokoušejí udat i v internetových aukcích; cena dosahuje až sedmi tisíc korun.

Od jejich vydání sice neuběhly ani dva týdny, ale stokoruny s Aloisem Rašínem jsou už téměř rozebrané. V mincovnách a dalších prodejních místech České národní banky obvykle zbývají jen poslední kusy – a i ty už bývají zarezervované.

„Stanovil jsem si vlastní terminus technicus ,rašínománie', protože lidé mají opravdu velký zájem,“ říká Česlav Lipka z mincovny v Hradci Králové. Podle něj se o výroční bankovky a mince zajímali i lidé, kteří nepatří mezi jeho obvyklé klienty.

Stejnou zkušenost má i Ivan Chládek z mincovny v Brně. „Zákazníci si od nás tyto stokoruny objednávali v červenci a vyzvedli si je už první den po vydání,“ popisuje Chládek.

Výroční stokoruny se teď už objednat nedají. Poslední žádosti bylo možné poslat mincovnám loni v srpnu. K dostání teď jsou jen ty kusy, pro které si zájemce nakonec nepřišel.

„Počkáme, a pokud si je lidé nevyzvednou, prodáme je za tržní cenu na webu,“ říká Petr Maďa z prodejny v Havířově. Zároveň ale upozorňuje, že prodejní cena na webu bude víc než dvojnásobně vyšší než původní cena bankovky. Těsně po vydání sběratelské stovky ji prodejní místa ČNB vydávala maximálně za šestnáct set korun.

Zájem laiků vyhnal cenu vysoko

Na internetových aukcích se ale cena za neobvyklou bankovku pohybuje ještě výš. Průměrně se dá koupit za čtyři až pět tisíc korun. Nejdražší rašínovská stokoruna stojí dokonce sedm tisíc. Někteří prodejci přitom nabízejí až tři kusy najednou.

Podle některých provozovatelů mincoven je taková cena nadsazená a souvisí s vysokým zájmem laiků. „Je tady vytvořená poptávka lidí, kteří se o bankovky nikdy nezajímali,“ dodává Petr Maďa.

Stokoruny s Aloisem Rašínem vyšly v nákladu dvaceti tisíc. Ještě větší zájem než o ně byl o výroční dvacetikoruny. Ty vyměňovala přímo centrální banka a lidé je rozebrali během několika dní.