Češi budou nosit v peněžence dvacetikoruny s Masarykem, Štefánikem a Benešem

Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš – to jsou nové tváře, které budou moci Češi od středy nosit v peněženkách. Česká národní banka vydá tyto mince v hodnotě 20 korun s portréty zakladatelů republiky u příležitosti 100. výročí vzniku československého státu. Mincemi lze běžně platit.

Od klasické dvacetikoruny s knížetem Václavem na koni se budou vzory roku 2018 lišit jinou rubovou stranou. Lícní strana mince s českým lvem a letopočtem se nezmění, rubová strana bude mít tři varianty a ponese portréty hlavních tvůrců československého státu – Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.

Do oběhu se dostane 200 tisíc kusů mincí od každého motivu, celkem tedy 600 tisíc mincí emise s názvem Významné osobnosti československého státu.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o pamětní, ale o oběžné mince, nebudou distribuovány smluvními partnery České národní banky. Možná bude pouze jejich výměna na územních pracovištích ČNB, tedy v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích, a to během pokladních hodin. Adresy jednotlivých pracovišť a jejich otevírací doba jsou zveřejněné na internetových stránkách ČNB.

Mince s portrétem Milana Rastislava Štefánika
Zdroj: ČNB

Mincemi lze normálně platit

Mince se nedají objednat ani zaslat. Možná je pouze výměna za jiné české mince a bankovky. ČNB stanovila limit výměny na tři kusy mincí od každého vzoru na osobu, celkem tedy maximálně devět mincí v celkové hodnotě 180 korun. Mince bude možné získat v roce 2019 v běžné i špičkové kvalitě také v tradičních sadách oběžných mincí.

Mince s portrétem Edvarda Beneše
Zdroj: ČNB

Dvacetikorunové mince s portréty významných osobností československého státu, vyražené Českou mincovnou, jsou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě, a je tak možné je používat i k platbám za zboží a služby.

Dalším významným příspěvkem ČNB k oslavám 100 let samostatného státu je vydání zlaté pamětní mince, která je k dispozici od 23. října. Její nominální hodnota je 10 tisíc korun, ale skutečná cena je zhruba trojnásobně vyšší. Prodejní cena je totiž obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Do běžného oběhu tak nejde. Těchto zlatých mincí bylo vyraženo 12 tisíc kusů.

K oslavám sta let od založení republiky vznikla i speciální pamětní mince (zdroj: ČT24)

Ve stejný den, v úterý 23. října, také vydala stříbrnou pamětní minci v nominální hodnotě deset eur a s tematikou stého výročí vzniku Československé republiky i Národní banka Slovenska. Sběratelskou minici lze zakoupit prostřednictvím smluvních partnerů NBS.