Podnikatelská nálada v Německu klesla na tříleté minimum, znepokojení narůstá

Podnikatelská nálada v Německu v lednu pátý měsíc za sebou klesla, dostala se tak na nejslabší úroveň za téměř tři roky. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který zveřejnil institut Ifo. Údaje podle analytiků naznačují, že šéfové podniků očekávají další zpomalování růstu německé ekonomiky.

Index podnikatelské nálady v lednu klesl na 99,1 bodu z prosincových 101 bodů. Dostal se tak na nejnižší úroveň od února 2016 a zaostal za očekáváním analytiků, kteří jeho lednovou hodnotu podle agentury Reuters odhadovali v průměru na 100,6 bodu. „Mezi německými podniky narůstá znepokojení,“ uvedl prezident Ifo Clemens Fuest. „Německá ekonomika zažívá útlum,“ dodal.

Spolkový statistický úřad minulý týden na základě předběžných údajů oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni zvýšil o 1,5 procenta, což je nejpomalejší tempo růstu za posledních pět let.

Německý list Handelsblatt ve čtvrtek informoval, že německá vláda snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,0 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Za výrazným zhoršením výhledu podle listu stojí mimo jiné zpomalování růstu světové ekonomiky a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Vláda oficiálně zveřejní aktualizovaný hospodářský výhled příští středu. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Mezinárodní měnový fond (MMF) již začátkem tohoto týdne snížil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 1,3 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. V příštím roce čeká růst v rozsahu 1,6 procenta.